Probabil că ai auzit că în urmă cu câteva zile, miercuri 10 aprilie 2019, la Iași s-a desfășurat Business Days Focus 2019, probabil cel mai mare eveniment de afaceri al anului din Moldova!
Dar… dacă din diferite motive obiective ai ratat participarea la cele două conferințe mari de afaceri de la Business Days Focus Iași 2019…
Sau..
Poate că ai fost în sala de conferințe dar ți-ai dori să revezi și să retrăiești acele momente în totalitate…
Sau…
Poate dacă doar îți dorești să-ți re-amintești anumite idei cheie…
Ei bine, noi, cei de la AISUCCES.ro ne-am gândit la asta, astfel că am alcătuit pentru tine un rezumat, o listă de… idei principale din cadrul celor două conferințe BFI2019 (dacă vrei să le spunem așa!) pe care le-am reținut și care merită toată atenția.
În plus, ne-am gândit că poate ți-ai dori să revezi (și să retrăiești dacă dorești!), d-acapo al fine, prezentările tuturor speakerilor care au fost prezenți la Iași!
Suntem pe aceeași lungime de undă?
Dacă da, atunci să retrăim cu toții ziua celui mai mare eveniment de afaceri al anului din Moldova, de la Iași!
Există o vorbă în Biblie care spune că, „Mulți sunt chemați dar puțini sunt aleși!”. Antreprenorii adevărați știu asta astfel că, în jur de 30 de antreprenori (în majoritate tineri) au fost prezenți dimineață, de la 8:30, pentru a participa la workshop-ul interactiv cu Ovidiu Toader, „Antrenament în fortă pentru Conducerea Afacerii”!
Treptat, au început să sosească și marea majoritate a participanților, manageri, antreprenori, studenți și astfel că de la ora 10 fix a început prima conferință intitulată,
CONFERINȚA 1: IMPACTUL TEHNOLOGIEI SI A INOVATIEI ASUPRA AFACERILOR
Experți cu renume în domeniile lor precum Irina Butnaru, Alex Cernatescu, Mircea Varga, Cristi Secosan, Cristian Logofatu, Dacian Palladi, Radu Lupas, Rudolf Vizental, Bianca Grip, Dora Morhan, Alexandru Perșunaru și Sorin Mindrutescu ne-au vor dezvăluit informații valoroase despre aceste domenii…
📌 #1. A „spart gheața” Alex Cernătescu, CEO la Infinit Solutions Agency, ne-a spus cum a apărut tehnologia prin intermediul unei povești în care sunt implicate câteva personaje fictive, dar care ilustrează perfect realitatea: extratereștrii, magicienii, barbarii și zombii.
„Schimbarea digitală apare exact atunci când nu te aștepti!”
Te-am făcut curios? Urmărește mai jos întreaga prezentare și vezi despre ce este vorba.
📌 #2. Tehnologia nu înseamnă doar progres, ci poate avea și o parte negativă, distructivă. Mircea Varga, Chief Financial Officer (CFO) al Ţiriac Holdings, ne-a exemplificat la Business Focus Iași 2019, care sunt capcanele pe care tehnologia ni le poate scoate în cale. Câteva dintre acestea sunt: machine learning, robotic process automation, dar și altele.
📌 #3. Cristi Secosan, CEO Siemens pentru România şi Republica Moldova, ne-a explicat la Iași cât de repede se schimbă lumea și care sunt trendurile din tehnologie. Acesta a considerat că inovația are patru piloni: echipă, viziune, procese și cultură organizațională, cu un accent sporit pe componenta umană.
📌 #4. Cristian Logofătu, co-fondator alături de fratele său, Mihai, la
Bittnet ne-a povestit rapiditatea cu care a evoluat lumea în ultimii zeci de ani. Ne-a invitat să facem un exercițiu de imaginație și să ne gândim „Câte firme existau acum 5 ani? Dar acum 10, dar acum 15 ani?”, iar la final ne-a lăsat să medităm la următor citat:
„Stăm astăzi la umbră pentru că cineva a plantat un pom acum 30 de ani” – Warren Buffett
📌 #5. Dacian Palladi, jurist și administrator public (City Manager) la Primăria Oradea, a făcut referire pe scurt la istoria tehnologiei și la modul cum vede el impactul acesteia asupra noastră în ultimii 50 de ani.
„Tehnologia nu e nouă, numa’ proștii-s noi.” Dacian Palladi
„Cu toată informația la un click distanță e posibil să fim naivi fraieri și să credem că suntem deștepți!” – Dacian Paladi
📌 #6. Radu Lupas, co-fondatorul Salad Box, a vorbit în mod special despre personalizarea serviciilor consumatorilor.
„Ce trebuie să analizăm și cum trebuie să reacționăm? Răspunsul este simplu: ne adaptăm.”
Toată lumea vinde produse, iar sfatul de final al lui Radu a fost, „învățați să vindeți rezultatul prin folosirea la maximum a tehnologiei.”
… și am mai aflat informație de care nu știam: faptul că se lucrează intens la un lucru SF, ca în Star Trek… TELEPORTAREA unei comenzi. Deocamdată, sushi! 🙂
📌 #7. Rudolf Vizental, unul dintre fondatorii platformei de investiții și management pentru companii în dificultate, ROCA, a vorbit despre inovația în cadrul serviciilor financiare.
Există o discrepanță mare între numărul de investitori care încearcă să investească și nu știu în ce și, foarte mulți antreprenori care caută investitoti și nu îi găsesc. Aceste două „lumi” se întâlnesc foarte greu.
De ce? Cum se poate rezolva această problemă?
📌#8. Dotările tehnologice și pregătirea profesională a angajaților sunt doi factori extrem de importanți de care depinde productivitatea. Contează în egală măsură atât aplicațiile, cât și securitatea și serviciile.
Astfel, de la Alexandru Perșunaru, Professional Services & Applications Product Manager la Orange Romania, am aflat care sunt cele 3 componente principale ale unei soluții IT.
📌#9. De la Dora Morhan, G.M. la Pleiada Hotel, am aflat despre impactul tehnologiei asupra industirei ospitalității. „Este extrem de important ca atunci când livrăm ceva să fie de cinci stele, efectiv!” iar „Ceea ce nu poate avea absolut niciun robot este… neuronul oglindă!”
„Poți să ai cele mai minunate lucruri, cele mai bune produse, dar dacă nu ai oamenii cu care să le livrezi ești ZERO!”
📌#10. Sorin Mindrutescu, Country Leader în cadrul Oracle România, ne vorbit despre Cyber Security, despre trendurile globale ale companiilor și despre amenințările globale economice cu care acestea se confruntă.
Cu grafice, statistici și analize economice, prezentarea sa, deși mai tehnică, a fost foarte utilă și interesantă!
📌 #11. Este foarte important să folosim tehnologia pe care o avem la dispoziție, nu să încercăm din greu să recreăm platforme ce sunt deja globale.
Astfel că, în încheierea primei conferințe, Bianca Grip, cunoscută în lumea de afaceri ca managerul care a dus proiectul online www.tocmai.ro din faza de start-up până în top 3 site-uri din România, ne-a adus în împărtășit care sunt trendurile internaționale în business și provocările pe care le aduce lumea internetului și, industriile în care s-ar putea începe un business nou prin intermediul Internetului.
Mai jos, poți urmări complet prezentările tuturor speakerilor din Conferința 1…
Business Focus – IasiPosted by Business Days on Wednesday, April 10, 2019
CONFERINȚA 2: TRENDURI CARE IMPACTEAZA MEDIUL ECONOMIC
În cadrul celei de-a doua conferință de la Business Focus Iași 2019, intitulată „Trenduri care impacteaza mediul economic”, au discutat 12 speakeri, fiecare cu peste 15 ani experiență în domeniu, susținuți, ca și în prima parte de moderatorii Călin Iepure și Oana Turcu.
📌#12. Onoarea de a deschide a doua conferință Business Focus Iași 2019 i-a revenit lui Bogdan Apahidean, aflat de aproape 30 de ani în diferite pozitii la importatorul Mercedes-Benz, Robert Bosch, Porsche Romania si Porsche Finance Group, a vorbit despre câteva lucruri cotidiene și anume…
Despre Provocările zilei: timpul petrecut în trafic, mai ales în ore de vârf, impactul emisiilor gazelor de CO2 asupra mediului și a emisiilor de particole la motoarele Diesel.
📌 #13. Și dacă tot am vorbit până acum de trenduri, oare care să fie valul negativ ale acestora? Mihaela Muresan ne-a provoacat să facem un exercițiu de imaginație porning de la întrebarea: „Cum ar arăta lumea acum, fără Google? Cum era înainte știm, dar ce urmează… DUPĂ?”
”Mami, am avut un coșmar, am visat că nu mai e Google!” a citat Mihaela dintr-o conversație recentă cu fiica ei.
Și apoi, să vizualizăm… anti-trendurile și soluțiile pentru acestea pentru a răspunde la o altă întrebare: „Suntem noi pregătiți pentru inovație?”
📌 #14. Despre sharing economy – un serviciu integrat nou în piața din România a vorbit Demis Ghindeanu, co-founder Pony Car Sharing, care consideră că în viitor toate serviciile vor fi astfel. Deși solicitări sunt multe, acest servici nu ajuns încă și la Iași, dar… suntem optimiști!
📌 #15. „Dacă brandul tău este ar fi un om, cum ar arăta? Ce personaje are povestea brandului tău?” Astăzi, aceste lucruri pot fi realizate foarte ușor printr-un marketing cu mesaje video, ne-a spus Tedy Necula. Totodată, regizorul filmului Coborâm la Prima, multipremiat international, ne-a explicat într-un mod foarte simplu cum ar trebui să identificăm esența umană din brandul nostru…
„Dacă vrei să faci video-markering, caută cel mai basic curs de regie și află care este esența emoției brandului tău.” – Tedy Necula
📌 #16. Este oare posibil să măsori relația, emoția și experiența? Dacă da, cum faci acest lucru? De ce sunt acești indicatori importanți în afacerea ta?
Răspunsul la aceste întrebări a fost dat de Catalin Stancu într-un mod simplu și original: cu ajutorul unui aparat numit, Galvanic Skin Response.
📌 #17. În opinia lui Ovidiu Toader, trendul din acest moment în România este frica antreprenorilor de a le cere rezultate angajaților. El ne-a explicat, în scurtul timp alocat, necesitatea educației antreprenoriale, dar, mai ales, respectul pentru cei care vin și care urmează…
„Antreprenorii nu își alocă timp să învețe pentru că aleg să muncească și de aceea preferă rezumate și informația pe scurt… ” Așa o fi?! Voi ce părere aveți? 🙂
📌 #18. Sorin Faur a explicat cele 7 tendințe care există în business în această perioadă. Prima dintre ele este faptul că „angajații devin parteneri.” A doua reprezintă dorința angajaților de a lucra de acasă pentru a-și crea un life balance optim.
„Nu mai contează ce ai făcut până acum, contează ce faci acum și de acum înainte.” – Sorin Faur, despre flexibilitatea relației cu angajații…
📌 #19. Pornind de la o expresie folosită de iubitorii urcărilor pe munte, „a sparge bocancii”, Adrian Cioroianu a încercat să creioneze viitorul în vânzări și a explicat cum se vor schimba vânzările în viitor prin digitalizare.
„Este foarte greu sa lupti impotriva unei obisnuinte, dar și mai greu să te adaptezi schimbărilor.”
📌 #20. Vorbind despre trenduri în social-media, Cristian China-Birta a explicat
📌 #21. Dan Schiopor, a prezentat o statistică făcută pe 250 de clienți și care a avut ca obiectiv ariile de specializare ale managerului viitorului. Totodată, a recomandat analiza raportului de la World Economic Forum intitulată, The Future of Jobs 2018 (și pe care o poți descărca și tu, de aici).
📌 #22. De laMarius Ghenea, un nume care cred, nu mai are nevoie de nici o prezentare am reținut 6 trenduri care au început deja să impacteze antreprenorii și companiile:
📌 #23. Ultimul vorbitor din conferințe a fost Andreas Fuhrmann, fost
General Manager la Henkel KGaA, iar tema dezbătută a avut ca subiect liderii viitorului și modelul de leadership al viitorului numit, „Servant leaderhip.” Care este rolul pe care și-l asumă și cum îl recunoaștem?
Tot din prezentarea lui Andreas am mai aflat diferențele dintre generații și caracteristicile fiecărei generații în parte.
„Filozofia mea a fost întotdeauna să poți pune personalul pe primul loc, clienții tăi pe cel secund și pe cel din urmă acționarii. Atunci, cu siguranță acționarii vor fi mulțumiți, clienții se vor simți mai bine și personalul tău va rămâne fericit.” – Sir Richard Branson
Urmărește prezentările complete ale tuturor speakerilor din Conferința 2…
Iar la final, dacă ți-a plăcut acest articol, spune-mi, în câteva cuvinte, printr-un comentariu, care sunt ideile care ți-au plăcut ȚIE cel mai mult! 🙂
Mulțumesc!
Ghid Complet: Cum să Devii Creator de Conținut Digital
Totul despre VideoExpress.ai: Un Tool Complet de Creare Video
Bazele AI: 99% din utilizatorii ChatGPT NU ȘTIU asta…
Ghidul Complet al Modelelor ChatGPT: Tot ce Trebuie să Știi în 2025
Ghid de Marketing pentru Sărbători publicat de TikTok