Tocmai am dat peste un articol genial pe care, cred ca o sa il gasesti si tu la fel de util, mai ales daca esti in cautarea unei modalitati noi prin care sa iti construiesti o cariera si o viata de succes pornind de la o analiza a ceea ce ai, si ce esti, in prezent.
Articolul, intitulat Managing Oneself, si care are 12 pagini, este scris de Peter Drucker, consultant, profesor si un stateg recunoscut ca „Omul care a inventat Managementul„. Drucker(1909-2005), si-a desfasurat activitatea si cercetarile pe tot cursul vietii, in domeniul managementului si a psihologiei comportamentale. Insa in acest articol, nu te speria, nu este vorba de management. Sau despre acel tip de management la care, cu siguranta, te conduce gandul!
Din acest articol vei afla si vei invata cum sa te gestionezi si sa te ghidezi catre acele zone care au o insemnatate foarte mare pentru tine – cum sa te intelegi si cum sa te motivezi, cum sa te energizezi si cum sa iti cresti dorinta care sa te ghideze catre implinirea si succesul mult dorit.
Articolul este intr-adevar, unul folositor! Il poti gasi AICI in original (eng.), de unde il si poti dowloada gratuit (click dreapta si Save as/Salveaza ca)
Dupa cum afirma Drucker, un lucru esential, considerat ca o cheie a succesului, il reprezinta autocunoasterea – trebuie sa stii care iti sunt DEJA punctele forte, talentele si abilitatile, dar si convingerile pe care le ai deja.
In acest articol, Drucker te ghideaza sa afli cu usurinta raspunsul, la 5 intrebari (Fii sincer cand iti raspunzi, neaparat!)
1. Care sunt punctele mele forte?
Sistemul nostru educational de invata sa fim pregatiti pe toate planurile. Profesorii, din diferite motive (curiculla, personalitate, dorinta de afirmare s.a.) ignora slabiciunile noastre si ne impun cursuri si materii care nu ne folosesc la nimic. Pentru ca trebuie sa recunoastem ca, fiecare dintre noi avem domenii si zone, destul de vasta, in care nu vom excela niciodata.
Si desi de multe ori este nevoie de mai putin efort pentru a deveni remarcabili intr-o anumita zona in care avem anumite abilitati, decat ar fi nevoie intr-o zona in care suntem „varza”.
In cariera, trebuie sa te concentrezi intotdeauna pe abilitatile si punctele tale forte.
2. Cum actionez eu?
Care este stilul tau de invatare? Care este cel mai bun mod al tau de a invata si a obtine rezultate? Daca stii care este modul prin care poti inveti cel mai bine vei fi capabil sa intelegi mult mai bine si sa retii noi informatii si cunostinte, devenind mult mai iscusit in procesul de comunicare.
3. Care sunt valorile mele?
Care sunt, dupa parerea ta, cele mai importante responsabilitati pe care ti le asumi pentru a-ti face o viata sanatoasa si prospera in mod etic? Acestea sunt driver-ele noastre emotionale care ne ajuta mereu sa marsam pe aptitudinele noastre, sau ne poate conduce la esec.
4. Care este „originea” mea?
Pentru o perioada destul de indelungata din istoria omenirii, oamenii nu prea au avut de ales incotro sa mearga si ce anume sa faca. Daca te nasteai agricultor la tara, faceai ce faceau si ceilalti semeni tarani, si mureai taran. Astazi, nu doar ca avem posibilitatea de a alege, uneori o alegere poate fi chiar coplesitoare! Aici sunt intrebari cheie care au rolul de a te ajuta sa afli despre locul in care ar trebui sa fii si din care ai putea obtine cele mai eficiente rezultate atat pentru tine cat si pentru cei din jur.
5. Care poate contributia mea?
In era industriala munca era bazata pe forta, companiile educandu-si angajatii in aceasta cultura organizationala. Astazi, motivatia in munca este bazata pe alegere si de aceea tu, trebuie sa fii suficient de inteligent si sa decizi singur. Bazate pe punctele tale forte, pe stilul tau de lucru si scara ta de valori, vei intelege si care poate fi rolul si contributia ta atat la locul in care iti desfasori activitatea si iti construiesti cariera, cat si in familie si in societate.
Succesul in economia moderna vine, dupa opinia lui Drucker, de la cei care se cunosc foarte bine si stiu cum sa-si eficientizeze punctele forte!
Sper ca te vei bucura si vei profita la maxim de acest articol grozav!
Il poti downloada gratuit chiar de AICI, si te poti folosi de schema de mai jos pentru aflarea propriilor raspunsuri.
Dupa ce il citesti, as aprecia daca ai reveni si mi-ai spune daca ti-a placut, sau nu.
Multumesc!
P.S. Din lucrarile de larga circulatie a lui Peter Drucker cateva au fost traduse si in limba romana, Despre decizie si eficacitate(2007), Managementul viitorului(2004) si The essential Drucker. Selectie din lucrarile de management ale lui Peter F.Drucker(2010)
CĂLIN IEPURE: 45 de lecții de viață învățate până la 45 de ani
Top 7 Biblioteci de Prompturi pentru ChatGPT și AI
Cele 4 Legi Ale Puterii Unui Antreprenor
Cum am obținut un interviu de la DEAN GRAZIOSI. În EXCLUSIVITATE!
Anastasia Soare, Regina Sprâncenelor: „Iubesc ceea ce fac!”