A fost odata(si numai odata!) ca de n-ar fi fost, nu s-ar fi povestit…
A fost odata un rege mare si intelept, pe numele lui Laslo Pacso, care de mai bine de 3 ani batuti pe muchie, carmuia cu intelepciune peste tinuturile unei tari plina de martiri si pare-se mereu osandita la suferinta, lipsuri si needucare. Astfel ca, gandindu-se el, cum sa faca sa trezeasca si sa stimuleze mediul antreprenorial, precum si cum sa-si motiveze si sa-si inspire oamenii din regat in a constientiza puterile interioare cu care au fost nascuti, a conceput o serie de evenimente numite, Business Days, in scopul crearii unei culturi antreprenoriale in Romania si a oportunitatilor de business networking. Adiacent, a mai conceput o serie de evenimente precum: Business Days Lite, Antreprenor versus Inverstitor, Leadership Summit, Serile AS…, toate reusind sa asigure o viziune clara si de succes celor ce vor sa faca pasul spre antreprenoriat sau managemntul de inalta performanta! Printre aceste evenimente, Leadership Summit-ul, a fost, de la prima editie, unul la mare cautare de oameni in cautarea succesului, din toate colturile regatului deoarece si invitatii Mariei Sale reprezentau floarea si spuma cavalerilor din lumea antreprenoriatului si a public-speakingului! Cavaleri, domnite si printese a caror faima, prin actiunile, vitejia si curajul lor, a depasit demult limitele imparatiei…
…Astfel, introducandu-ne intr-o atmosfera de poveste,(intr-un mod, bineinteles, mult mai placut si expresiv narat) „povestitorul” Mihaela Tatu, deschidea portile imparatiei, primului cavaler, invitat de onoare la Summitul Leaderilor: nimeni altul, decat BOGDAN COMANESCU, unul dintre castigatorii titlului de Speakerul anului Business Days pe 2012!
De aici in colo, in calitate de cronicar participant, cu rol de timer, voi cauta sa fac o descriere cat mai apropiata de realitate a ceea ce a fost, ce am trait si ce am vazut. Deci…
Pornind de la o intrebare pe care ar trebui sa ne-o punem fiecare, daca am trecut macar cu privirea peste vreun manual de istorie, si anume, „Ce au avut in comun toti marii oameni si conducatori de-a lungul istoriei?„, BOGDAN COMANESCU, s-a lasat supus unei sedinte de spiritism administrata de colegul sau de la Accelera, Ovidiu Atanasiu, psiholog specialist in Motivare si Relationare. Asa au fost adusi in fata auditoriului, personalitati precum Darius I al Persiei, Alexandru al III-lea al Macedoniei(Macedon,supranumit, cel Mare), Genghis Khan (Temujin), Iisus din Nazareth, Ferdinand Magellan, Ecaterina Alexeevna (cea Mare), Mayer Rothschild, Florance Nightingale, Adolf Hitler si Walt Disney, de la care am concluzionat ca, oamenii iau urmat in tot ceea ce au facut, si urmeaza in general, un leader, la care identifica 4 lucruri comune:
Cat timp te vei intreba si tu: Ce pot face bun pentru cei din jurul meu?, cei din jur vor fi dispusi sa te urmeze ca pe un lider autentic!
Domnita care a urmat, DIANA VITAN (printesa lui tataie), a imprastiat norii de nostalgie dupa inaintasii invocati de Bogdan, cu entuziasmul si charisma care o caracterizeaza. Daruindu-ne cu generozitate propriul slogan dupa care isi ghideaza viata: „Fa-ti drumul prin viata ca o calatorie la clasa a I-a„, Diana ne-a pregatit pentru „turnirul” de dupa-amiaza, unde urma sa-l aiba ca partener de scena, pe nimeni altul, decat MIHAI LEU, multiplu campion mondial atat in viata cat si in sporturi (Da, am spus bine, sporturi, vei vedea de ce!) dandu-ne cateva sfaturi din experienta proprie:
EUSEBIU BURCAS, un cavaler expert in educatia finantelor personale, a adus in evidenta legatura care trebuie sa existe intre Leadership si Valori!
Trecerea noastra prin viata, ne-a dezvaluit Sebi, este caracterizata de 3 etape fundamentale:
Citatul cu care a incheiat Eusebiu, „Dupa ce jocul termina, si pionul, si regele ajung în acelasi loc, in aceeasi cutie de lemn„, un proverb italian rescris probabil de Bobby Fischer, m-a lasat cateva momente pe ganduri. Si cred ca nu doar pe mine!
Cavalerul ADRIAN FLOREA, fondator si manager la Trend Consult, si omul care si-a pornit afacerea cu gandul la milionul de dolari, dar care astazi nu mai crede ca unitatea de masura a succesului sunt banii, a prezentat modelul Point of Choice(POC).
Acest model, isi propune sa afle cum se poate minimaliza formarea baltii inertiei ( pe care o avem cu totii de alfel, formata din justificari, regrete, esecuri), pe de-o parte, iar pe de alta, cum putem recicla si reintroduce in rezervorul de vise, o parte cat mai mare din cotinutul acesteia: prin motivatie, inspiratie, invatare din greseli si actiune in directia viselor!
O doamna, de un stil si o distinctie aparte, si de la care personal, am invatat din 2011 ca, a fi un invingator este o optiune personala, AMALIA STERESCU, a abordat in premiera o tema mai putin obisnuita la conferintele de profil: “Leaderii si Testul Timpului” – mai precis a vorbit despre acea amprenta pe care fiecare dintre noi o lasam asupra oamenilor cu care lucram, asupra clientilor, asupra partenerilor de afaceri, asupra familiei. Tema domniei sale a fost, Leadership Legacy si Leadership Thinking.
Iata cateva idei principale pe care, din dorinta de a fi cat mai fidel in descriere, le-am preluat chiar de pe blogul personal al Amaliei, si care au incatat pana la emotie audienta:
Un exercitiu recomandat oricarei persoane: Stabiliste o intalnire cu tine insuti si pune-ti urmatoarele intrebari:
Urandu-ne tuturor sa trecem testul timpului, doamna Amalia Sterescu, al carei motto de viata am retinut ca este: „Nu fii copacul mare la umbra caruia nu creste nimic„, a mai venit cu o surpriza: a invitat o cativa tineri performanti sa raspunda la intrebari privind Leadershipul, din perspectiva lor, a Next Generation! Geniali!
SILVIU HOTARAN, al carui nume a devenit similar cu Microsoft Romania, ne-a invatat cum sa recunoastem liderii?
Oricine poate sa-si doreasca sa fie un leader, nu e o opreliste din partea nimanui, insa, nimeni nu poate erija in rolul de leader daca nu are … followeri! Cum putem fi recunoscuti si noi ca leaderi? Simplu! Indeplinind 4 sarcini:
Doamna care a urmat, SORINA BRADEA, o persoana de exceptie (care in mai putin de 24h m-a facut sa constientizez cum poti gandi despre cineva, astazi intr-un fel si maine in altul, si asta datorita unui fapt, aparent banal) a pornit in cautarea unui Leader Inspirational! Iar cautarile Sorinei a condus-o in aflarea esentei leadershipului facuta insusi generalul Colin Powell!
Vei sti ca esti un leader bun, cand oamenii te urmeaza din … curiozitate! Asta este, intr-adevar o concluzie interesanta, care are efectul indus de bautul unei cani de cacao: eliberarea endorfinelor – hormonii fericirii!
Prima interventie a lui ANDY SZEKELY, a adus, pe langa portia binevenita de antrenare a muschilor prin miscare si cateva exercitii de stretching, gratuit si o invitatie la efectuarea unui exercitiu de recunostinta pentru cineva (oricine ar fi acela) care de-a lungul existentei ne-a influentat in vreun fel (oricat de mic si in oricare sens) viata. O invitatie, ca imediat dupa iesirea in pauza, sa sunam pe cineva caruia sa-i comunicam doar atat: Iti sunt recunoscator pentru ca … (Nu stiu cati au luat in serios acest exercitiu, si l-au facut. Eu insa stiu ca da!)
Povestea aventurii cavalerilor si printeselor invitati la editia a III-a a Ledership Summit, a continuat dupa masa de pranz, sub forma unui turnir, in care cavalerii din prima parte a zilei, urmau sa vina cu cate un invitat, dar de data aceasta, nu pentru a se intrece in lupte cu arme, ci pentru a-i provoca pe acestia sa dezvaluie curtii si auditoriului, macar o parte din „secretele” proprii ale scuccesului!
Astfel, dupa ce viceguvernatorul bancii nationale, BOGDAN OLTEANU a fost supus unui tir de intrebari, tocmai de cavalerul care la invitat, EUSEBIU BURCAS (pe care o urgenta m-a impiedicat sa-l urmaresc), a urmat „duelul” a doua domnite charismatice si incantatoare: AMALIA STERESCU si SIMONA BACIU!
Daca de Amalia auzisem inca din 2011, Simona Baciu imi era un nume complet necunoscut, desi (dupa cum i-am marturisit-o ulterior) interventia ei mi-a trezit o admiratie deosebita pentru educatia facuta de dascali prin excelenta! Mi-am amintit de prof. Florin Colceag, o somitate in domeniu si cel care a adus conceptul de gifted education si infiintat in Romania prima asociatie nonprofit, IRSCA Gifted Education, asociatie care isi propune sa stimuleze si sa promoveze invatamantul si cercetarea
romaneasca originala, sa atraga in aceasta activitate tineri dotati cu inclinatie spre cercetare, leadership, antreprenoriat si arte si sa contribuie la prestigiul acestor activitati pe plan national si international. „Sa promovam si sa sprijinim dezvoltarea persoanelor cu har si talent din toate domeniile: stiinta, arta, management, leadership si sa formam resurse umane capabile sa rezolve problemele de mare complexitate ale vremurilor noastre.” indemna Presedintele IRSCA Gifted Education, Florian Colceag inca din Mai 2003
Motto-ul Simonei, un proverb japonez care spune ca: „Daca vrei sa vezi ceva peste 1 an, plantezi o planta; Daca vrei sa vezi ceva peste 10 ani, plantezi un copac; Daca vrei sa vezi ceva peste 100 de ani, plantezi educatie!” Genial de frumos spus! Mesajul si indemnul Simonei: „Sa aveti curajul sa va aruncati in apa adanca, caci acolo este loc pentru fiecare!” Personal, multumesc Simona!
Despre invitatul lui SILVIU HOTARAN, cavalerul WARGHA ENAYATI, fondatorul Retelei private de sanatate REGINA MARIA, medic specialist în cardiologie, unul dintre putinii germani care au terminat facultatea si a ramas aici dupa Revolutie, nu pot spune, decat ce a spus el insusi ca il caracterizeaza, si anume, urmatorul extras din Scrierile Bahaí ( Bahaú Ilah):
„Orice suflet imperfect este ingradit in el (egoist) si se gandeste numai la el. Dar gandirea i se extinde un pic, incepe sa se gandeasca la confortul si binele familiei sale.
In momentul in care ideile lui se largesc si mai mult, el se va ocupa de cetatenii apropiati si, daca gandirea se largeste si mai mult, se va gandi la gloria tarii sau a rasei sale.
Dar cand gandul si ideile sale ajung la cel mai inalt grad de expansiune si ajunge la perfectiune, el va fi interesat in inaltarea rasei umane. El va deveni un doritor de bine al tuturor oamenilor si va cauta sa ajute la bunastarea si prosperitatea tuturor locuitorilor Pamantului.
Aceasta inseamna adevarata perfectiune!”
– va urma-