,,Pentru a depăși amânarea, găsește o modalitate de a începe misiunea în mai puțin de două minute.”
Incepand cu luna octombrie, 2015, am inceput sa folosesc o regulă simplă despre care am aflat in, probabil cea mai bună carte despre productivitate aparuta pana acum, Getting Things Done scrisa de David Allen,
Folosind „Regula celor 2 minute” am constatat ca nu mai amân să fac unele lucruri pe care as fi vrut, sau chiar ar fi fost nevoie sa le fac, si … le amanam din diverse motive: chef, lene, indispozitie … (ti se pare cunoscut?) 🙂
Repet, folosirea acestei metode simple, si intr-un fel amagitoare, pe mine m-a ajutat sa devin mai productiv si sa evit amanarea, astfel ca, vreau să iti împărtășesc si tie asta, pentru a încerca și a vedea cum funcționează în viața si activitatea ta. Poate ca te va ajuta si pe tine! In fond, ce ai de pierdut? Mai ales că este o strategie simplă și foarte ușor de utilizat.
Iată ce trebuie să știi …Această mică strategie are ca scop acela de a face ca lucrurile să pară mai ușoare pentru tine și mai ales … sa-ți doresti să te apuci să le faci! Pentru ca cele mai multe dintre sarcinile pe care tot amânam să le facem, nu sunt chiar dificile – cu siguranță avem talentul și aptitudinile de a le realiza – dar evițam să începem să le facem dintr-un motiv sau altul. Cu „Regula celor 2 minute” poți si tu depăși amânarea și starea de lene, începând să acționezi cu ușurință. Nu ai de facut decat … 2 pasi!
Este surprinzător cât de multe lucruri putem obține în două minute sau mai puțin. De exemplu, spălatul vaselor imediat după masă, introducerea rufelor în mașina de spălat, aruncarea gunoiul, făcutul ordinii, trimiterea acelui e-mail pe care tot amânăm să-l trimitem și așa mai departe. În cazul în care o sarcină durează mai puțin de două minute pentru a finaliza, apoi urmeaza regula și fă-o imediat.
Ti-ai pus vreodata intrebarea: In cat timp luam o decizie? Lasand la o parte perioada de analiza, gandire si negociere (cu tine si cu ceilalti), cred ca esti de acord ca orice decizie se ia intr-o secunda! Poate mai putin! Da sau nu! Fac sau nu o fac!
O intrebare pe care mi-ai adresa-o tu pornind de la denumirea pasului 2, ar putea fi: Este posibil ca toate obiectivele voastre să fie realizate în mai puțin de două minute? Evident că nu. Dar, daca decizia de a porni catre atingerea unui obiectiv dureaza o secunda, primul pas (O calatorie de o mie de mile incepe cu primul pas) poate dura 2 minute sau mai puțin! Și acesta este scopul din spatele acestei mici reguli. Ar putea suna ca și cum această strategie este prea simplă pentru obiectivele voastre mari de viață, dar atunci când o aplici, contează. Si funcționează pentru orice scop, din cauza un motiv simplu: fizica productivitatii aplicata in viața reală.
Conform primei legi a lui Newton din fizica productivitatii aplicate in a rezolva lucrurile de zi cu zi, legi publicate de Sir Isaac Newton in 1687 in cartea sa, ,,Principiile matematice ale filozofiei naturale”,
,,Un obiect, fie rămâne în repaus sau continuă să se miște la o viteză constantă, cu excepția cazului în acționat de o forță externă.” (de exemplu, obiectele în mișcare tind să rămână în mișcare. Obiectele în repaus, tind să rămână în repaus.)
,,Amânarea” este o lege fundamentală a universului. Este prima lege a lui Newton aplicată productivității. Obiectele în repaus tind să rămână în repaus.
Aceasta funcționează și în sens invers. Obiectele în mișcare tind să rămână în mișcare. Când vine vorba de a fi productiv, aceasta înseamnă un singur lucru: cel mai important lucru este de a găsi o modalitate de a începe. Odată ce ai început, este mult mai ușor să rămâi în acțiune.
Deci, care ce este cel mai bun mod de a începe atunci când te-aii blocat in amânare? Din propria practica, cel mai bun si mai eficient lucru pe care l-am identificat pana acum este … „Regula celor 2 minute” ajustată pentru productivitate si formulata de Newton: „Pentru a depăși amânarea, găsește o modalitate de a începe misiunea în mai puțin de două minute.”
Dupa cum se observă nu trebuie să iti termina sarcina. De fapt, nici măcar nu trebuie să lucrezi la sarcina principală. Cu toate acestea, datorită primei legi a lui Newton, vei găsi de multe ori că odată ce începi această mică sarcină de 2 minute, este mult mai ușor de a te menține „în mișcare”.
„Regula de 2 minute” funcționează la fel de bine pentru obiectivele mari, precum și pentru obiectivele mici, din cauza inerției din viață. Odată ce începi să faci ceva, este mai ușor să continui să faci acel lucru. Îmi place „Regula de 2 minute”, deoarece cuprinde ideea că tot felul de lucruri bune se întâmplă o dată ce le începi.
Iată câteva exemple …
se pare ca nu simți nevoia pentru o alergare in parc.desi vrei asta, trebuie sa faci asta, dar … Dacă ți-ai pus pantofii sport și ți-ai umplut sticla de apă, sunt doi pași mici care ar putea fi de ajuns pentru a te ,,scoate” afară pe ușă.
s-ar putea să te holbezi la un ecran gol de monitor și te chinui pentru a scrie un raport. Dar, dacă vei scrie propoziții aleatorii timp de doar două minute, atunci ai putea observa că și fraze utile încep să se ,,rostogolească” printre degetele tale.
s-ar putea sa ai un blocaj de creație și te lupți pentru a desena ceva. Dar dacă tragi o linie la întâmplare pe o foaie de hârtie și o transformi într-un copac, atunci s-ar putea să apară si ideile tale creatoare.
Sau alte exemple cu obiective pe termen mai lung …
Vrei sa devii un scriitor mai bun? Apuca-te si scrie o propoziție-doua, doar de 2 minute, și te vei trezi de multe ori că ai scris timp de o oră.
Vrei să adopti obiceiul de a mănca sănătos? Mananca doar un fruct pe zi (de obicei dureaza in jur de 2 minute), și te vei simți de multe ori te inspirat să faci o salată sănătoasă.
Vrei sa faci din lectură un obicei? Citește doar doua-trei pagini pe zi cu focus,(cat sa te incadrezi in regula celor 2 minute), și înainte să-ți dai seama, primele trei capitole au zburat.
… Si exemplele pot continua la nesfarsit, dar cred ca ai prins ideea, si asta este cel mai important!
Motivarea vine de multe ori după ce ai pornit. M-as bucura sa aflu ca vei găsi o modalitate de a începe cu pași mici si ca ai inteles ca „Regula celor 2 minute” nu este despre rezultatele pe care le obții, ci mai degrabă despre procesul de a face de fapt ceea ce trebuie sau vrei sa faci. Acesta funcționează foarte bine pentru oamenii care cred că sistemul este mai important decât obiectivul.
La final, eu iti garanta că daca vei aplica constant „Regula celor 2 minute”, aceasta te va ajuta ca sa eviti amanarea si sa devii mai productiv in tot ceea ce-ti pui in minte sa realizezi: atat pe plan personal cat si profesional!
Problema cu cele mai multe articole pe care le citești, sau videoclipurile pe care le urmărești este că te fac să consumi imformația, dar niciodată nu-ți spun și cum să o pui în practică.
Vreau ca acest articol să fie diferit. Vreau să utilizezi de fapt aceste informații, chiar acum! Pentru ca obiectele în mișcare tind să rămână în mișcare. Pentru ca asa spune legea. Si unde-i lege, nu-i tocmeala! 🙂
Deci, cum iti vei folosi următoarele 120 de secunde? Scrie-mi in casuta de comentarii, mai jos!
Multumesc!
Ghid Complet: Cum să Devii Creator de Conținut Digital
Totul despre VideoExpress.ai: Un Tool Complet de Creare Video
Bazele AI: 99% din utilizatorii ChatGPT NU ȘTIU asta…
Ghidul Complet al Modelelor ChatGPT: Tot ce Trebuie să Știi în 2025
Ghid de Marketing pentru Sărbători publicat de TikTok