Sau cum sa NU ajungi cel mai bogat om din cimitir!
„Every morning in Africa, a gazelle wakes up. It knows it must outrun the fastest lion or it will be killed. Every morning in Africa, a lion wakes up. It knows it must run faster than the slowest gazelle, or it will starve. It doesn’t matter whether you’re a lion or a gazelle–the sun comes up, you’d better be running.” ~ Roger Banister
Este oare chiar atat de grozav sau glorios sa fii cel mai bogat om dintr-un cimitir?
Tu ti-ai dori sa fii cel mai bun om de afaceri sau manager, marketer sau specialist online, dar sa stai intins – prematur in cel mai frumos ornat si impodobit cavou? Persoanele iubite precum mama, sotia, fiul sau fiica iti pot aduce fericire(cateodata chiar si cate-un necaz!). De ce sa vina cu tristete si cu deznadejde la o clinica de psihiatrie, la un sanatoriu sau la tine cel „ascuns” la trei metri sub pamant – doar pentru ca un efort de care nu era neaparata nevoie a distrus bateria pe care tu nu ai incarcat-o la timp si la capacitate maxima?
Acestor soi de intrebari am inceput sa le caut raspuns, ca urmare a unei discutii avute acum cateva zile, cu o prietena draga, Marcela Mantz, care scrie pe „Armonie in suflet” si care, la un moment dat mi-a pus o intrebare, careia initial, nu i-am acordat prea multa importanta: „Cata apa ai baut, cum stai cu energia astazi? „
Spun ca nu i-am dat importanta si nu i-am vazut rostul, deoarece, discutia pe care o purtam era una legata de antreprenoriat online, profit, clienti satisfacuti si altele de astea… Si totusi, desi discutia a respectat linia stabilita, s-a impletit la un anumit moment cu unele elemente care m-au pus mai intai pe ganduri, si apoi pe cercetat, conducandu-ma in final la scrierea acestui articol.
Probabil ca si tu, ca si mine, ai avut pana acum in viata, nu doar una din acele zile cand te simti obosit chiar inainte de a incepe ziua, te ridici din pat ca si cum te-ar impinge cineva cu de-a sila de la spate si abia te tarai anevoie printre sarcinile zilei fara nici un pic de satisfactie. Care este motivul? Unde este motivatia? Ce lipseste? Stressul, lipsa de odihna, alimentatia, absenta motivatiei sau ce Dumnezeu o fi? ENERGIA, da!
Numerosi oameni de stiinta, medici, psihologi, au cautat si au dat explicatii si solutii, fiecare in acceptiunea si gandirea proprie, la ceea ce constituie principala cauza a lipsei de energie, care, ne place sau nu ne place ne conduce mai rapid catre locul de veci! Stiu ca suna neplacut, stiu ca multi dintre noi suntem constienti de acest fapt, dar trist este ca putini facem ceva pentru a ne mentine mereu nivelul „bateriilor” incarcat la maxim!
Cat eram copii mici nu stiam ce e aia oboseala, dar cu siguranta o aratam prin comportament si actiuni diferite: „Mama, mi-e foame”, iti suna cunoscut? Ca adolescenti, puteam recunoaste faptul ca uneori mai „saream calul” dupa care ne simteam mult prea obositi, dar din orgoliul varstei refuzam sa admitem asta – nici macar fata de noi insine. Ca familist, responsabilitatea creste iar probleme sexuale, familiale, sociale sau profesionale ar putea parea de nerezolvat si de neconceput storcandu-ne ultima picatura de energie. Iar ca antreprenor, problemele par ca se aduna si mai multe, navalind din toate partile: angajati, actionari, consumatori, fisc, marketing si cate si mai cate! Si-atunci ce facem? Ce ar trebui sa facem si cum?
Studiile recente releva faptul ca atunci cand nivelul energetic este scazut, sanatatea si atributele de dorit s-ar putea sa fie subjugate de latura negativa. Asemenea unui acumulator, si tu esti mort cand nivelul energetic a ajuns la zero. Deci solutia este reincarcarea bateriei! Cum? Prin cateva lucruri comune in perioada copilariei, dar care astazi, din diverse motive, iar cel mai folosit „Nu am timp!„, le ignoram: relaxare, odihna, joaca si somn!
Dr. Vernon Wolfe, Presedinte al consiliului Academiei Internationale HOLODYNAMICS, autor a zece carti, cunoscut pe plan international ca antrenor cu experienta, expert si coach, sub a carui supraveghere, numerosi sportivi au doborat recorduri, tineri sau oameni de afaceri au obtinut rezultate exceptionale, are o reteta dubla pentru mentinerea unui nivel maxim constant al energiei din „baterie”. El isi invata „pacientii” sa-si stapaneasca atat mintile, cat si trupurile simultan.
„Atat timp cat crezi ca vei reusi, spune Vernon Wolfe, de cale mai multe ori vei putea. Suprematia mintii asupra materiei, asta este HOLODINAMICA. Constiinta este considerata o conditie de baza a universului. Stiinta arata acum ca Universul este un intreg sistem de informatii dinamice. Este holodinamic! ”
Ideea de baza este si eu si tu, fiecare avem doua tipuri de energie. Una este fizica, iar cealalta este mentala sau spirituala. Cea din urma este, de departe cea mai importanta, deoarece din subconstient poti atrage la nevoie o putere formidabila si o tarie deosebita.
Cu siguranta ai avut si tu momente cand ai ramas uimit de „forta si energia” de care ai dat dovada in anumite momente cruciale de stres intens si de emotii puternice . Si ai sesizat-o si la altii, poate chiar apropiati de-ai tai cand in momente de groaza si determinare pare ca nu exista limite!
Imi aduc aminte de povestea lui Roger Banister, atletul care a depasit pentru prima oara granita celor patru minute intr-o cursa de alergare pe distanta de o mila, in 6 mai 1954. Chiar Sir Roger Banister marturiseste ca si-a indeplinit acest vis mult ravnit de toti atletii vremii, antrenandu-si atat mintea, cat si muschii. Poate ca necesitatea antrenarii mintii prin gandire pozitiva si exercitii de imaginatie si vizualizare o constientizam cu totii, dar din pacate, foarte putini o si aplicam.
Roger Banister povesteste, de exemplu, ca luni intregi si-a silit subconstientul sa fie convins ca recordul, despre care unii spuneau ca ar fi imposibil de atins, poate fi doborat. Altii se gandeau la timpul de patru minute ca la un soi de bariera, Banister s-a gandit insa ca la o poarta prin care, odata ce ai trecut, calea ar fi fost deschisa spre noi recorduri, atat pentru el, cat si pentru alergatori. Si nu s-a inselat. In numai patru ani dupa ce a depasit prima data granita celor patru minute, performanta a fost repetata de 46 de ori de el insusi, sau de alti alergatori!
Cel care l-a pregatit pe Roger Banister si i-a dezvaluit secretul reusitei, dr. Thomas Kirk Cureton, directorul laboratorului pentru preparatori fizici din cadrul Universitatii din Illinois, si autor al cartii „Physical Fitness and Dynamic Health„, a dezvoltat tot felul de idei revolutionare cu privire la nivelul energetic al corpului. Acestea s-ar aplica, dupa afirmatiile lui, nu doar sportivilor profesionisti ci si antreprenorilor sau chiar oamenilor obisnuiti. Prin intermediul acestora, un alergator poate fugi mai repede, iar un om normal poate ajunge sa traiasca mai mult.
„Nu exista niciun motiv pentru care orice barbat de 50 de ani nu ar putea fi in forma ca la 20 – cu conditia sa stie cum sa-si antreneze corpul si mintea.” ~ Dr. Kirk Cureton
Sistemul gandit de dr. Cureton are la baza doua principii si se adreseaza in primul rand sportivilor dar poate fi cu usurinta transpus in orice domeniu al activitatii cotidiene:
„Arta doborarii de recorduri, spunea el, tine de abilitatea de a scoate mereu de la tine mai mult decat poti da aparent. Te pedepsesti tot mai mult odihnindu-te prin relaxare, odihna, joaca si somn.” Deci intalnim din nou aceeasi „tratament” recomandat de dr. Wolfe!
Dr. Cureton l-a invatat pe Roger Banister ca „pe masura ce corpul indura mai multe, va indura mai mult” considerand ca „antrenamentele mult prea epuizante” sunt simple mituri, DAR CA „odihna este la fel de importanta ca si pregatirea si exercitiile fizice. Corpul trebuie sa se refaca, si asta chiar in mai mare masura, comparativ cu eforturile la care a fost supus prin munca, antrenament sau stres. Mintea si corpul se incarca pe parcursul perioadelor de odihna si relaxare.„
Astfel se dezvolta forta, vitalitatea si se reface ENERGIA, cea atat de mult ravnita! Daca nu iti ingadui tu tie acest ragaz, zilele pana la care exista posibilitatea sa devii cel mai bogat om din cimitir, s-ar putea sa fie numarate!
La finalul acestui articol mi-ar face o deosebita placere si onoare daca ai dori sa spui, printr-un comentariu, daca ti-au fost de folos aceste informatii, si mai ales daca si tu iti acorzi tie, ragazul zilnic necesar pentru a-ti incarca bateriile prin una dintre modalitatile indicate mai sus: relaxare, odihna, joaca si somn!
Pe o scara de la 1 la 10 (1 minim si 10 maxim), ce nota a-i acorda acestui articol si ce nota ti-ai acorda tie pentru felul in care iti incarci bateriile?
Iti multumesc!
Dance of Life by Vernon Wolfe
Anastasia Soare, Regina Sprâncenelor: „Iubesc ceea ce fac!”
Discursul lui Mark Zuckerberg, fondator Facebook
100.000 de carti vandute in 24h!!!
Tony Robbins la Bucuresti printr-o lansare de carte si un workshop-preview UPW
Banii: Stapaneste jocul – Tony Robbins