Cum a fost la seminarul lui Jack Canfield I Gânduri, impresii, notiţe

Shares

Gânduri, impresii, notiţe de la Cluj cu Jack Canfield, Principiile Succesului

Ieri dimineaţă m-am intors de la Cluj, unde am participat la un seminar de o zi intreaga (9 -18), susţinut de Jack Canfield, Principiile Succesului. In dimineaţa aceasta, după ce am trecut mental in revistă întregul eveniment şi am recitit noţitele mi-am spus să îţi împărtăşesc cateva gânduri şi impresii. Sper, cât mai apropiate de realitate! 🙂

Am ajuns putin mai devreme la sala de conferinta a hotelului Napoca (~ 45 min), astfel ca am avut ocazia sa constat ca Jack era deja acolo, printre cei de la tehnic, verificand sonorizarea, functionalitatea slide-urilor, a laptopului…un adevarat profesionist – lucru care m-a impresionat.

10570342_1175168249162514_1416626138579836879_n

Ulterior, am ramas putin socat, cand am constatat interesul foarte scazut fata de acest eveniment promovat inca din octombrie, anul trecut (in sala, erau abia jur de 500 participanti).

Iar asta, in conditiile in care Jack Canfield este co-autorul unei serii de carti tradusa si foarte apreciata in Romania, inca din anul 2000: Supa de pui pentru suflet. Seria de carti, Supa de pui pentru suflet  insumeaza peste  225 titluri traduse in 47 de limbi si vandute in peste 500 milioane de copii!

Asta, fara a mai lua in considerare copiile urcate pe Internet!

Aceasta observatie m-a intristat putin, recunosc! Dar in momentul in care Jack a inceput training-ul, m-am concentrat pe exercitii si pe ce s-a predat si am trecut cu vedera. (ordinea principiilor nu este gresita, ci asa cum a fost predata)

“Life is like a combination lock. If you know the combination to the lock…. It doesn’t matter who you are, the lock has to open”. – Orrin Hudson.

Principiul #1 al succesului: Asumă-ţi responsabilitatea 100% pentru viaţa ta şi pentru rezultatele pe care le obţii in viaţa ta 

Ecuaţia este simplă:  E + R = O

Evenimentele(acțiuni, ceea ce se întâmplă sau faci/nu faci să se întâmple) +
Răspunsul (felul cum răspunzi TU) =
Outcome (veniturile, rezultatele sau ceea ce obții)

Cu siguranţă există şi in folclorul nostru sub forma „După faptă şi răsplată”, dar, rar ne amintim de ea…

Mai uşor ne este să invinuim pe alţii, să ii blamăm, să ne plângem de circumstanţe sau să căutăm justificări. Iar asta, nu face decât să menţină lacătul succesului incuiat!

Ştiai că există doar 3 tipuri de răspuns la un eveniment?

Și că toate 3 sunt in controlul nostru? Iată-le:

  1. Comportamentul (inclusiv ceea ce spui si modul cum o spui) si atitudinea fata de eveniment;
  2. Gândurile (dialogul interior – tu cu tine) si convingerile sau credințele (ambele conștient și inconștient) și
  3. Imaginația proprie (inclusiv felul in care îți imaginezi viitorul)

Pentru a ne demonstra puterea gândurilor și influența acestora asupra acțiunilor noastre am făcut câteva exerciții interesante dintre care unul, m-a trimis, la propriu, in zona crepusculară!

In urma acestui exercițiu am putut vedea cu ochii mei (si ceilalți participanti de asemeni) cum comandând cu fermitate uneia dintre palmele tale, o poți face să crească sau … să revină la normal!!!

O recomandare universal valabilă: dacă vrei să ai succes în orice (dragoste, profesie, relatii), atât tu cât și echipa ta trebuie să elimina-ți din vocabular expresia: „Nu pot!” 

Principiul #25 al succesului: Ieşi din clubul celor care îţi spun că „Nu se poate!”

Pornind de la observatia facuta de Jim Rohn si care poate fi demonstrata foarte usor, „Esti media celor cinci oameni cu care iti petreci majoritatea timpului” completarea „Plăteşte orice preţ pentru a rămâne în prezenţa oamenilor extraordinari” facuta de Mike Murdock, este pe deplin justificata.

Stim cu totii ca una dintre cele mai puternice forte din Univers care ne inconjoara, ne afecteaza si poate fi utilizata pentru un impact pozitiv asupra viitorului nostru este Legea Atractiei.(Cine se aseamana se aduna!) 🙂 Desi, ca si filmul Secretul, Legea Atractiei a creat de-a lungul timpului critici si pareri contradictorii, personal cred, ca omenirea abia de acum incepe sa inteleaga puterea gandului si teoria entanglement-ului – faptul ca mai multe obiecte sau particule elementare diferite sunt „cuplate” între ele. (considerata de altfel imposibila de catre Einstein).

Oamenii de stiinta au demonstrat ca tot ce se afla pe pamant, inclusiv tu, vibreaza la o frecventa specifica, unica pentru acel obiect sau persoana. Si tot oamenii de stiinta au demonstrat ca frecventa vibrationala a Pamantului poate fluctua in cazuri de energie intensa in preajma evenimentelor globale (atacuri teroriste, dezastre naturale s.a.) si cu emotiile umane intense. (putem sa ridicam, sa coboram si chiar sa ne potrivim cu frecventa vibrationala a obiectelor, situatiilor, experientelor si oamenilor pe care dorim sa ii atragem in viata noastra). De fapt, unul dintre perceptele principale ale Legii Atractiei este ca nivelul de frecventa vibrationala si fluxul energiei sunt controlate de gand. Prin gandurile tale (deliberat) poti intra in armonie vibrationala (si sa atragi) orice vrei.

Si mie mi-a fost putin mai greu sa inteleg la inceput, dar dupa cateva analogii si exercitii, m-am prins cum stau lucrurile. Iar dupa explicarea Tehnicii de coerență rapidă în 3 pași (Quick coherence technique) lucrurile mi-au fost clare. 

Tehnica de coerență rapidă în 3 pași

  1. Pasul unu: Cere CE vrei, nu ce NU vrei!
    Pune-ti o intentie la fel cum ai seta un GPS catre o destinatie unde nu ai mai ajuns niciodata.

  2. Pasul doi: Crede ca vei primi ceea ce vrei apoi, treci la actiune!
    Sa crezi ca vei obtine ce vrei inseamna sa mentii o asteptare pozitiva, ci sa decizi cu convingere, ca ceea ce vrei se va intampla fara nici o indoiala si … sa treci peste convingerile limitative, actionand cu pasi mici si cu perseverenta. (Nu este usor, stiu, dar nici imposibil!)

  3. Pasul trei: Primeste ceea ce doresti si intra in vibratie cu acel lucru!
    Esti ca un un post de radio care transmite pe o anumita frecventa. Daca vrei sa asculti jazz, trebuie sa cauti postul care emite jazz, nu unul care transmite stiri sau muzica populara. Astfel ca, daca vrei mai multa abundenta si prosperitate in viata ta, trebuie ca frecventa gandurilor si sentimentelor tale sa fie in armonie cu cele de abundenta si prosperitate. Cum? Prin crearea de emotii pozitive ca bucuria, iubirea, aprecierea si recunostinta, pe parcursul intregii zile.

Principiul #3 al succesului: Decide CE vrei?

Este foarte important sa ai claritate si focus pe acel CE, iar mai devreme sau mai tarziu, acel CUM va apare, intr-un fel sau in altul.

Unul dintre principalele motive pentru care majoritea oamenilor nu obtin ce vor este ca nu au decis ce isi doresc. Sau nu isi definesc dorintele cu claritate si in detalii.

Pentru a incepe cu clarificarea a ceea ce iti doresti cu adevarat, una dintre cele mai simple modalitati este sa faci o lista cu 30 de lucruri pe care vrei sa le faci. 30 de lucruri pe care vrei sa le ai si 30 de locuri pe care vrei sa le vizitezi inainte sa mori.

Poti sa o iei ca pe o joaca (eu asa am facut) pentru ca este o modalitate minunata de a pune lucrurile in miscare. 

O alta tehnica puternica pe care am exersat-o si cu un exercitiu, este aceea de a ruga pe cineva sa te intrebe in mod constant, timp de 10-15 min., „Ce vrei?„, „Ce vrei?„, dar fara a intreba „De ce?! (poate parea sacaitor si enervant, dar finctioneza!)

Principiul #7 al succesului: Dezlănţuie PUTEREA stabilirii obiectivelor!

„Daca vrei sa fii fericit, stabileste-ti un obiectiv care iti stapaneste gandurile, iti elibereaza energia si iti alimenteaza sperantele” – Andrew Carnegie

Expertii in stiinta succesului si obtinerii de performante stiu ca creierul uman este un organism in cautarea obiectivelor si ca indiferent de obiectivul pe care il vei da subconstientului tau, va munci zi si noapte sa il atinga.

Exista un studiu despre stabilirea obiectivelor, citat de multi traineri de altfel, efectuat de cei de la Yale University, in care 3% dintre absolventii promotiei respective si-au scris obiective specifice pentru viitorul lor. Peste 20 de ani, s-a descoperit, cu uimire, ca aceia din grupul de 3% castigau de zece ori mai mult decat grupul care nu aveau obiective clar definite.

Despre studiul acesta stiam si eu insa, de la Jack am aflat de un alt studiu, mai recent, facut de Dr. Gall Matthews si Dr. Stephen Kraus concentrat pe: cat de mult influenteaza realizarea obiectivelor faptul ca sunt scrise. Pe faptul ca trebuie sa te dedici actiunilor directionate spre obiectiv (actiunea) si ca esti responsabil pe actiunile respective (primul principiu).

Astfel, un total de 267 de participanti, cu varste intre 23 si 72 ani, au fost recrutati din SUA, Europa, Australia si Asia, printre acestia numarandu-se o varietate de categorii profesionale, cum ar fi antreprenori, experti in educatie, personal de diverse specializari din sanatate, artisti, avocati, bancheri, manageri, personal din HR, agenti de vanzare, directori de ONG-uri. Participantii au fost impartiti in mod aleatoriu in 5 grupuri si li s-au dat urmatoarele sarcini:

12814308_1176679232344749_8712306566194214495_n

Celor din grupul 1 li s-a cerut sa se gandeasca foarte profund la obiectivele lor – ce doreau sa realizeze pentru urmatoarele 4 saptamani – dar sa nu le scrie.

Grupurilor 2, 3, 4 li s-a spus sa isi scrie obiectivele.

Celor din grupa 3 li s-a cerut apoi sa formuleze o lista cu angajamentele pe care si le iau pentru a actiona.

Celor din grupa 4 li s-a mai cerut sa formuleze o lista cu angajamentele de actiune si apoi sa isi trimita lista cu obiective si angajamentele de actiune unui prieten care il incuraja.

Celor din grupa 5 li s-a cerut sa faca toate cele mentionate anterior si sa raporteze progresul saptamanal unui prieten. 

La sfarsitul celor 4 saptamani, participantii au fost rugati sa isi evalueze progresul in masura in care si-au indeplinit obiectivele. Astfel, participantii din grupul 1 indeplinisera doar 43% din obiective, in timp ce participantii din grupul 5 indeplinisera 76% din obiective. (mai mult cu 33%). Concluzia, e usor de tras! 

12809789_1176679412344731_4812933387958125369_n

Pentru mine, acum este si mai clar cat de important este

  • sa iti scrii obiectivele,
  • sa faci o declaratie publica legata de obiectivele tale si
  • sa fii tras la raspundere de o alta persoana – cum ar fi un coach, un partener sau un grup de mastermind- pentru ideplinirea obiectivelor tale.

Principiul #11 al succesului – Foloseste PUTEREA vizualizarii

Imaginatia este TOTUL. Este avanpremiera atractiilor viitoare ale vietii.” – Albert Einstein

Vizualizarea (actul de a crea imagini convingatoare si vii in mintea ta) accelereaza atingerea oricarui obiectiv in 3 modalitati puternice:

  1. Activeaza puterile creatoare ale mintii tale subconstiente;
  2. Iti concentreaza creierul pe programarea sistemului de activare reticular (SAR) pentru a observa resursele disponibile care au fost dintotdeauna acolo, dar nu au fost observate dinainte.
  3. Prin Legea Atractiei, magnetizeaza si atrage oamenii, resursele si oportunitatile de care ai nevoie pentru a-l atinge.

Procesul de vizualizare este simplu. Tot ce trebuie sa faci este sa inchizi ochii si sa iti vezi obiectivele deja finalizate. Un lucru foarte important este adaugarea detaliilor: imagini, sunete, senzatii tactile, olfactive, emotii. Este de ajutor crearea unui Vision Board, imagini printate si mai ales, atitudinea comportamentului permanent, „Ca si cum …”

Principiul #18 al succesului – Respinge Respingerea!

Respingerea sau refuzul este un act natural al vietii. Pentru a trece peste o respingere este important de inteles faptul ca respingerea este doar un concept pe care il avem cu totii in minte dar ca nu ne poate duce la pierdere. Dimpotriva, cateodata, nu se stie! 🙂

Cu acest prilej, am aflat ce as putea spune cuiva care ma respinge cu „NU”: … „Urmatorul!!!” 🙂

Principiul #19 al succesului – Cere si raspunde la feedback!

Feedback-ul este micul dejun al campionilor” – Ken Blanchard 

Odata ce ai inceput sa treci la actiune, vei incepe sa primesti feedback legat de intrebarea: „Oare fac bine ceea ce fac?” Daca nu il primesti, cere-l! Iar daca il ceri si nu il primesti … revizuieste-ti actiunile

Pentru ca feedback-ul vine cu date, sfaturi, ajutor, sugestii, critici care te pot ajuta sa te ajustezi constant si sa avansezi in timp ce iti sporesti incontinuu cunostintele, abilitatile, atitudinile, relatiile. Odata ce primesti feedback, trebuie sa fii dispus sa reactionezi fata de acesta. Si chiar este recomandat sa acorzi o atentie deosebita feedback-ului. 

Una dintre cele mai valoroase intrebari pe care am auzit-o vreodata, pe care am invatat-o de la Jack si pe care ai putea sa ti-o insusesti si tu pentru a-ti schimba radical calitatea vietii este urmatoarea:

Pe o scara de la 1 la 10 (10 fiind maxim) cum ti-ai evalua calitatea …(relatiei cu partenerul de viata, produsului sau serviciului pe care il oferi, satisfactiei in profesia pe care o desfasori, eu ca parinte, eu ca sot, eu ca manager, eu ca frate/sora/profesor/student etc.) in ultimul interval de timp… ( o saptamana/luna/trimestru/an/perioada)?

Orice rezultat evaluat sub 10 conduce la urmatoarea intrebare:

„Ce ar trebui sa fac pentru a avea o calitate de 10?”

Iar de aici, vin informatii cu adevarat valoroase! Faptul ca stii ca o persoana este nemultumita nu este suficient. Stiind in detaliu ce o va multumi, iti ofera informatiile de care ai nevoie pentru a face ce este necesar ca sa creezi un produs, un serviciu sau o relatie de viata sau profesionala de o calitate exceptionala.

12806083_1176679142344758_8841050823708534583_n

Daca ar fi sa ramai cu ceva dupa citirea acestui articol, cu aceste 2 intrebari mi-as dori sa ramai. Mai mult decat atat, mi-as dori nu doar ca sa ramai cu ele, ci sa iti faci si un obicei prin care sa iti inchei orice proiect, sedinta, curs, sau orice interactiune ce semenii, cu cele doua intrebari!

Concluzii de final

La final, tot ce pot spune este ca a fost o zi plina de surprize placute si informatii de valoare. Multe dintre ele le voi implementa in viata si activitatea mea. De fapt, pot spune ca am si facut primul pas!

Despre  Jack Canfield  ca si persoana, pot spune ca mi-a confirmat impresiile pe care mi le facusem in urma videoclipurilor urmarite pe YouTube si a celor 4 carti citite: o companie placuta, cu spirit si umor de buna calitate, o persoana disciplinata si plina de vitalitate (in ciuda celor 72 ani!), un om generos si un povestitor placut!

* Pentru ca fotografiile oficiale inca nu au aparut, imaginile pe care vi le ofer sunt facute cu telefonul, insa, sper ca esenta mesajului sa ajunga acolo unde trebuie, in ciuda calitatii foto!

Va multumesc, si daca v-a placut m-as bucura daca mi-ati lasa un gand, iar daca considerati folositor acest articol si pentru alti prieteni sau colegi, impartasiti-l mai departe!

Comments

About the Author Adrian Iacob

Online Business & Marketing Sr. Consultant, Strategist

follow me on: