Antreprenori si Antreprenoriat de Succes! De la mit la realitate – 10 mituri demontate!

Share

  Mituri…

 Nu stiu altii cum sunt, sau ce reactii au atunci cand aud vorbindu-se despre   antreprenori sau initiative prenoriale, dar personal recunosc ca, pana in urma cu cativa ani, aveam si eu  conceptii indoielnice. Si desi actionam in zona asta, fiind la randu-mi „patron de magazin” :), cuvantul antreprenor ma ducea cu gandul la magnati precum Donald Trump, Bill Gates, Steve Jobs sau Richard Branson, oameni de succes cu averi colosale care n-au terminat facultatea dar au avut noroc!

Mai mult, cu ajutorul prietenului Google, gasisem pe Internet o multime de mituri, stereotipuri sau clisee care pareau sa-mi intareasca convingerile.

Realitatea…

In urma cu doi ani, in timp ce pierdeam vremea pe Facebook, barfindu-i pe bogati si pe „cei care au noroc cu carul” si fac afaceri din care castiga bani cu nemiluita, atentia mi-a fost atrasa de un Concurs ce oferea 10 bilete la Business Days Brasov! Numele multora dintre participantii prezentati drept antreprenori de succes nu imi spuneau mare lucru, dar mi-am spus, „E o ocazie sa fiu mai aproape de astfel de oameni, sa vad si eu cum sta treaba cu antreprenoriatul.” De fapt, din cei 40 de antreprenori si speakeri ce erau anuntati, nu-i stiam decat pe Andy Szekely, si pe Marius Ghenea, pe care il urmaream cu interes in emisiunea Arena Leilor.

Ca sa nu o mai lungesc, avand multi prieteni „de palavre” si cu putin efort personal (ambitos, ce mai!) nu mi-a fost greu sa castig unul dintre acele bilete. Insa, participarea la acest eveniment avea sa-mi schimbe radical atat conceptiile cat si modul de gandire si stilul de viata!  Si lasand la o parte beneficiile pe care le-am avut, vreau sa va spun cat de mult regret eu, dar si cat de tare ma doare, cand privesc la acel care eram si gandeam atat de gresit!

Iata, in opinia mea, zece dintre cele mai importante mituri(sunt ele mai multe, dar eu le-am ales pe cele mai importante) despre antreprenori pe care le voi demonta pentru a nu mai exista „destepti” ca mine care sa pretinda ca …

1. Antreprenorii se nasc, nu se fac! FALS

Cu siguranta, o fi existand un anumit set de trasaturi de comportament care favorizeaza o atitudine antreprenoriala corecta, dar este la fel de adevarat ca o mare parte dintre atributele antreprenoriale nu sunt innascute, ci se pot educa, dezvolta, invata. Toti marii antreprenori, chiar daca nu aveau sau nu au studiile terminate, au stiut si stiu sa se inconjoare de oameni cu inalte calificari si foarte buni pe domeniile lor. Daca veti citi biografiile marilor antreprenori, veti descoperi ca cei care nu aveau prin nastere, caracteristicile necesare pentru a deveni antreprenori valorosi, au reusit prin autoeducare si autodezvoltare, sa realizeze succesele antreprenoriale pe care si le-au dorit. Un  fapt unanim recunoscut este acela  ca un antreprenor de succes trebuie sa intruneasca o serie de abilitati, experiente, know-how si o retea de contacte. Acestea se realizeaza intr-o perioada mai lunga de timp, cu efort si prin invatare,  si este o dovada a faptului ca acea componenta innascuta, daca exista, nu este cea determinanta in formarea unui antreprenor de succes.

2. Antreprenorii sunt proprii lor stapani si sunt complet independenti! FALS

Cred ca la o analiza obiectiva (nu asa cum o faceam eu!), daca esti antreprenor care lucreaza intr-o echipa, deja din start nu mai esti independent, ci trebuie sa raspunzi in fata colegilor; acest lucru fiind pe de o parte un lucru bun, pentru ca „cine nu raspunde in fata nimanui, risca sa faca multe greseli si oricum sa nu gaseasca cele mai bune solutii in afaceri„(Marius Ghenea). Iar daca esti un antreprenor independent  stii ca trebuie sa raspunzi in fata clientilor, a furnizorilor, a bancilor care te finanteaza, a angajatilor care isi pun sperantele in tine, a familiei care are pe buna dreptate si ea un alt set de cerinte in afara afacerii, in fata organelor de control.

Antreprenorii, au totusi, posibilitatea de a face singuri alegeri de care se angajeaza, doar fata de ei insisi sa raspunda. Este foarte dificil, si rar, sa poti cladi o afacere cu vanzari de peste 1 milion de euro doar de unul singur!

3. Antreprenorii sunt „jucatori”!

Probabil ca si tu ai jucat si esti familiarizat cu jocul Monopoly, un joc in care esti pus in ipostaza de a investi si a-ti dezvolta astfel calitatile de antreprenor prin calcularea rapida a oportunitatilor si a sanselor de reusita (de altfel, am auzit ca era foarte des jucat in perioada interbelica, in familiile cu educatie inalta). Marii antreprenori nu sunt cei care isi asuma riscuri complet necalculate, ci doar cei care isi asuma riscuri bine calculate.

In afaceri, ca si in alte  domenii, exista numeroase metode de a limita sau de a minimiza riscurile, iar antreprenorii inteligenti le folosesc in mod eficient, isi asuma riscuri calculate si cauta sa fie in permanenta informati. Ei incearca sa influenteze sortii, de cele mai multe ori prin a-i face pe altii sa imparta riscuririle impreuna cu ei.

4. Antreprenorii lucreaza mai mult decat managerii! FALS

Din cei 18 ani de cand imi cresc afacerea proprie,  mai mult de jumatate am fost si manager si merceolog, si vanzator si merchandiser si de toate. Eu centram, eu dadeam cu capul si fugeam apoi repede in aparare. Dupa cum am mai spus, nu ma consideram antreprenor, iar manageri de vanzari am cunoscut o gramada!

Ce pot spune acum este ca exista aceasta idee ca antreprenorii muncesc foarte mult, ceea ce este adevarat, insa nu trebuie uitat ca managerii, in firmele si companiile bazate pe eficienta, trebuie sa depuna efort semnificativ pentru a ramane in pozitiile de raspundere pe care le au sau chiar pentru a promova pe scara ierarhica.  Si in fond, nu conteaza cat de mult muncesti, in realitate ceea ce conteaza sunt rezultatele.

5. Banii sunt cel mai important lucru intr-un start-up! FALS

In 1994, cand mi-am inceput afacerea, am plecat de la ZERO! O conjuctura a facut ca sa ma trezesc in brate cu actele unei societati comerciale, fara sa am vreun capital de start, punct de lucru sau plan de afaceri. Insa stii la ce m-am gandit atunci? La resursele de care am nevoie pentru a face bani! Adica un punct de lucru, si niste marfa! Si am reusit sa fac rost de un punct de lucru si de … marfa.

In schimb, aproape zi de zi aud oameni care cica, „As incepe si eu o afacere daca as avea o suma de bani pentru startup!” insa nu am auzit pe nimeni sa spuna nimic legat de pregatirea competentelor pentru a dezvolta o afacere, despre resursele ce ar trebui implicate, diferenta cu care ar trebui sa vina pe piata si multe altele. Nu, nu am auzit!

Eu cred ca principalele lucruri pe care ar trebui sa ti le lamuresti in mod pozitiv  sunt: pregatirea, planificarea si know how-ul, si apoi problema banilor. Iar daca ar fi sa spun o observatie strict personala, este ca o suma mare de bani pentru un startup poate fi chiar o pacoste, caci multi vor fi probabil cheltuiti fara prea multa analiza sau masura.

6. Oricine poate sa inceapa un business! 

Aceasta afirmatie eu o privesc ca fiind adevarata doar partial, si doar daca privim din prisma faptului ca DA, oricine poate incepe o afacere, dar putini incep o afacere de succes! Caci cu siguranta ai intalnit sau auzit de multi oameni care, din cauza faptului ca nu au intrunit toate elementele necesare construirii unei afaceri de succes, au intrat in faliment si si-au pierdut bunuri, casa sau chiar familie!

Si eu am inteles mai tarziu, dar am inteles, ca antreprenorii care fac diferenta intre o idee si o oportunitate, si care tind destul de sus, incep afaceri cu o sansa mult mai mare de succes. Norocul, in masura in care este implicat, necesita o buna pregatire. Si cel mai usor lucru este sa incepi. Ceea ce e mai greu si urmeaza este supravietuirea, sustinerea, si cladirea unei afaceri astfel incat fondatorii ei sa “culeaga roadele”. Probabil doar una din 10 pana la 20 de afaceri noi care supravietuiesc cinci ani sau mai multi ofera un castig de capital pentru fondatori.

7. Un antreprenor ajunge sa cunoasca succesul in maxim 1-2 ani!

Este cat se poate de adevarat ca in primii doi ani un business sa creasca si sa se dezvolte, dar exista o zicala pe care multi o uita sau o ignora: „E greu sa ajungi in varf, dar mult mai greu sa te mentii acolo!”

Primii doi ani, perioada de dezvoltare, poate coincide si cu perioada de ROI (Return of Investment-Recuperarea investitiei) dar este absolut necesar efectuarea unei prognoze, a unui plan, si tocmai acest lucru este ignorat iar perioada este confundata cu succesul absolut si definitiv meritat!

Una din zicalele preferate ale investitorilor americani pe care am gasit-o in cartea lui Marius suna cam asa: „lamaile se coc in doi ani, dar perlele abia in 7-8 ani„. Acum, bineinteles, depinde cu ce se multumeste fiecare, cu lamai sau cu perle!

8. Un antreprenor de succes este tanar si plin de energie! FALS

Asta cred ca ar trebui sa fie un mit real, si un ideal! Insa, din ceea ce cunosc eu, prea putini tineri sunt interesati de un business pe cont propriu. Evident ca tu, atat timp cat citesti aceste randuri nu te numeri printre acestia!

Este o decizie responsabila sa iti iei destinul in piept. Sa iti asumi niste riscuri, sa devii matur si sa intelegi ca pe retelele de socializare, de exemplu, pierzi timp, pierzi bani, desi un paradox, majoritatea afirma ca este … o pierdere de vreme!

O afacere de succes se bazeaza pe experienta si pe cunostinte acumulate prin cursuri, traininguri sau …practica!  Si desi sunt din ce in ce mai multe exemple de tineri ce au reusit sa realizeze afaceri de succes, mai ales in domeniul IT( vezi Dustin Moskovitz, 27 de aniMark Zuckerberg, 27 de aniSean Parker, 32 de aniYoshikazu Tanaka, 35 de ani s.a.), majoritatea inca se multumesc sa „mai astepte”, pentru ca inca nu e vremea!

9. Antreprenorii sunt „lupi singuratici” si nu pot pucra in echipa! FALS

Cu siguranta ca sunt multi antreprenori (mai ales in afacerile familiale) care au probleme in a lucra in echipa, insa acestia sunt genul de antreprenori care sunt de toate, cum i-am pomenit mai sus, si manager si merceolog, si vanzator si merchandiser, de toate-ntr-unul! Ori dupa cum observi si tu, antreprenorii de succes, indiferent  cat de singuratici sunt cosiderati, reusesc in totdeauna sa se inconjoare de oameni de valoare si sa lucreze in echipa, pe care in definitiv o conduce spre succes, fiind de fapt niste leaderi in adevaratul sens al cuvantului!

10. Antreprenorii sunt motivati doar de cautarea succesului financiar! FALS

Andy Szekely, un prieten si un om drag sufletului meu, are o zicere, cum ii place lui sa-i spuna „Cand valoare generezi, oportunitati creezi”!  In orice intreprindere pe care o face sau orice startup intentioneaza, scopul principal al oricarui antreprenor de succes il reprezinta mai intai si mai intai rezolvarea unei probleme! O solutie care poate aduce beneficii altcuiva sau usureaza nivelul de trai cu ceva! Intreaba orice antreprenor ce ii aduce cea mai mare fericire: faptul ca a castigat o mare suma de bani, sau faptul ca lumea careia i se adreseaza, apreciaza  solutia propusa de acesta ; si vezi ce iti va raspunde. Sentimentul de reusita si realizare personala, de control al propriului destin precum si realizarea viziunii si visului sunt  motivatori mult mai puternici decat banii. Banii sunt vazuti ca un instrument si un mod de a tine evidenta.

Trebuie sa retii ca daca Sinceritatea, Pasiunea si Dorinta ca ingrediente sunt acolo in afacerea pe care o desfasori, banii vor veni,
dar nu este sigur ca daca un antreprenor are doar destui bani, acesta poate sa si reuseasca! Banii sunt unul dintre ingrediente cele mai putin importante in startup-ul unei afaceri de succes.  Cum frumos spunea cineva Banii sunt pentru antreprenor ceea ce pensula si vopseaua sunt pentru artist – o unealta, care, aflata in maini bune, poate sa creeze minuni.”  Banii sunt mai degraba o cale de a tine scorul, decat un scop in sine.

Antreprenorii se bucura de fiorul competitiei, si de fiecare data, chiar si dupa ce a facut cateva milioane de lei sau mai mult, un antreprenor va lucra fara ragaz pe baza unei noi viziuni la crearea unui nou proiect!

Acum, dupa ce am demontat parte din miturile pe care le-am intalnit cel mai des in activitatea mea de aproape douazeci de ani de antreprenoriat, vreau sa-ti mai aduc la cunostinta o informatie de ultima ora, si de mare interes. Mai precis, este vorba de lansarea primei si singurei scoli de afaceri din Romania, MIB Online (Mentorship Internet Business), scoala care propune un sistem de mentorat bazat pe sinceritate, pasiune si dorinta de rezultate.

Care este structura acestui curs si cat costa?

Doar pana pe 1 Martie te mai poti inscrie la MIBOnline  curs ce dureaza 3 luni si este bazat pe lectii video si teme practice, care te vor invata cum sa iti construiesti o afacere online de la zero, pornita din propria ta pasiune.

Se merge pe 5 categorii de informatii si teme, teme care se vor intercala pe parcursul celor 3 luni de curs :

In fiecare zi din saptamana, pe parcursul celor 3 luni, de luni pana vineri inclusiv,vei primi cate 2 sau trei lectii-video si teme de efectuat; vei avea posibilitatea sa participi la sedinte de coaching, ramanand la dispozitia ta alegerea perioadei din zi potrivita pentru studiu.

Costurile – Si aici, atat costul cursului cat si modalitatea de plata aleasa, denota profesionalism. Taxa lunara este de 129 euro, insa dupa ce am discutat cu  Daniel Zarnescu si Gratian Sonu, am obtinut pentru toti cititorii care se inscriu de pe acest link AISUCCES.ro o reducere de 42%!!! , adica 75 de euro pe luna tocmai ca sa iti permita sa vezi cam ce se intampla la aceste cursuri. Vei vedea ca nu o sa fii dezamagit!!!

Mai mult, in cazul in care vrei sa iti achiti cursul integral (pentru toate cele 3 luni), am reusit sa obtin inca un discount de 20%, astfel ca tu vei putea sa platesti doar 179 de euro!!! Nu e excelent?

Ca BONUSURI, vei primi si din partea mea un Tutorial – Facebook, din care vei invata cum sa iti administrezi conturile de facebook pentru a obtine maxim de vizibilitate si atragere de trafic, doua E-bookuri de o inestimabila valoare, carti care au schimbat vieti, plus o reducere de 10% din cartea de antreprenoriat la care lucrez acum!

Si lucrul care este cel mai important, primesti  Garantie 100%  banii inapoi, garantie valabila 2 saptamani!

Orice motiv ai avea, daca in primele doua saptamani vrei sa te retragi, primesti banii inapoi fara nici o intrebare si fara nici o obligatie!

PS: Poti face parte si tu  din prima scoala de afaceri MIBOnline, prima platforma EduGaming din Romania. 

Intra pe linkul de mai jos si inscrie-te acum:

http://bit.ly/WYsKEs

 

Comments

About the Author Adrian Iacob

Online Business & Marketing Sr. Consultant, Strategist

follow me on: