Situatia economica actuala determina din ce in ce mai multi oameni, sa caute noi si noi alternative si oportunitati si in Romania. Daca pana in urma cu cativa ani, despre meseria de freelancer, caci este o meserie, nu se stia prea multe, decat dor mai mult prin lumea bloggerilor, astazi devine iata o optiune din ce in ce mai cautata.
Ce inseamna totusi un freelancer?
O definitie scurta si pe intelesul tuturor ar fi urmatoarea: un freelencer este o persoana care lucreaza independent atat în mediul online cat ?i offline. Nu are sef, nu are un program prestabilit, dar totusi are nevoie mereu sa fie propriul sef, in sensul ca trebuie sa fie disciplinat, organizat si intr-o permanenta cursa de auto-perfectionare. O foarte buna definitie se gaseste in Wikipedia!
„A freelancer, freelance worker, or freelance is somebody who is self-employed and is not committed to a particular employer long term. These workers are often represented by a company or an agency that resells their labor and that of others to its clients with or without project management and labor contributed by its regular employees.”
Ce ar trebui sa mai stii despre freelanncing?
Pai in primul rand ca este o meserie care, desi poate fi facuta de acasa, necesita foarte multa responsabilitate, disciplina si profesionalism; ca inseamna foarte multe alte domenii, in principal cele care tin de programare si design; ca fie ca scrii un articol sau faci un logo, trebuie sa oferi un serviciu cat mai profesionist, ca la fel ca in orice afacere trebuie sa inteleaga nevoile clientului, sa etaleze un anumit portofoliu ca asigura si garanteaza pentru produsul facut dar si pentru primirea produsului intr-un mod care sa multumeasca clientul.
Daca este sa vorbim despre veniturile unui freelancer, acestea se situeaza intre 3.000-3.500 de dolari pe luna pentru 5-6 ore/zi, putand ajunge insa si pana la „5.000 de dolari pe luna, dar asta ar insemna sa nu mai ai viata personala”, afirma intr-un interviu acordat portalului Manager.ro Anton Daniel, un tanar din Galati care s-a inscris in 2009 pe portalul de freelancing Elance.com, unul dintre cele mai populare pe plan global.
Ca orice meserie, si ca Freelancer ai avantaje si dezavantaje. Unii clienti pot fi multumti, altii nu! Riscurile exista ca in orice alta activitate, dar ca dar ca orice tip de riscuri ele pot fi asumate! De exemplu, ce ai putea sa risti?
De curand, a fost lansata ELANCE ROMANIA, din ale carei date prezentate putem afla ca:
*In 5 ani, adica între 2007-2012, freelancerii romani de pe elance.com au castigat 16,4 milioane de dolari, din care doar în 2012 vorbim de 5 milioane de dolari.
*In topul castigurilor inregistrate de freelanceri, Romania depaseste tari precum Rusia, China, Germania sau Australia, si se afla pe locul 3 la nivel european, dup? Ucraina (cu 38,21 milioane de dolari) si Marea Britanie (18,11 milioane de dolari). Liderii acestui clasament sunt S.U.A. (cu 166,28 milioane de dolari), India (165,09 milioane de dolari) si Pakistan (39,89 milioane de dolari).
*Cu 16.411 de profesionisti independenti romani inscrisi pana la finalul anului trecut, Romania se plaseaza pe locul 12 in clasamentul celor 155 de tari din care provin contractorii.
*Un freelancer roman este platit, in medie, cu 15 dolari/ora, iar cele mai multe proiecte au fost contractate in domeniile IT&programare, graphic design&multimedia.
*Freelancerii romani contracteaza proiecte cu precadere din S.U.A., Australia, Anglia si Canada.
Pentru cei interesati, recomand sa descarcati si sa consultati State of The Romanian Online Freelancing Market pentru ca sunt niste informatii foarte, foarte interesante.
Sau sa urmariti excelenta prezentare facuta de Kjetil Olsen, vicepresedinte elance.com pe Europa.
Pe piata site-urilor pentru freelanceri mai activeaza nume precum odesk.com, freelancer.com, vworker.com, project4hire.com, forums.digitalpoint.com, jobs.smashingmagazine.com sau sitepointmarket.com.
In incheiere, mi-ar placesa aflu si parerea ta legata de acest tip de job, iar daca vei consuidera ca informatia ar putea fi utila si altor persoane, te invit sa iti dovedesti generozitatea dand un LIKE si un SHARE!
Multumesc frumos! A.I.$ucce$!
Sursele folosite pentru alcatuirea articolului sunt foarte bine documentate si de incredere: Manager.ro, Chinezu.eu si Romaniancopywriter.ro
Content Video vs Blogging: Statistici si Trenduri in 2025
Top 7 Biblioteci de Prompturi pentru ChatGPT și AI
Tony Robbins & Dean Graziosi – FREE „ONCE A YEAR” Training
Cum am obținut un interviu de la DEAN GRAZIOSI. În EXCLUSIVITATE!
Puterea cuvântului… GRATUIT!