Atentie workaholici! Luati nota de faptul ca este o necesitate!
Asa ca, lasati deoparte sentimentele de vinovatie. Aruncati la gunoi atitudinea stoica de luptator brav care nu si-a permis o vacanta de ani de zile. Vremurile s-au schimbat!
Fiecare are din ce in ce mai mult de munca, insa tot mai multi angajatori si proprietari de afaceri realizeaza acum ca a lucra (chiar daca o perioada mai indelungata) cu intervale scurte de recreere, ar putea fi un lucru mult mai productiv pe termen lung. Cu toate astea, un studiu pe aceasta tema arata ca jumatate dintre cei care au raspuns, s-au gandit sa „sara” peste vacanta iar cealalta jumatate s-au gandit sa isi ia materiale de lucru in vacanta.
Un alt studiu, arata ca 82% din propietarii de afaceri mici care si-au luat o vacanta au performat mult mai bine atunci in perioada care a urmat vacantei. Si un alt amanunt demn de luat in seama, este ca o treime din acei oameni care si-au „acordat” acest bonus sunt mai putin susceptibili in a suferi de boli cardiace. Astfel ca, ar fi cazul sa privim adevarul in fata si sa recunoastem ca:
In consecinta, m-am gandit sa va ofer 8 motive pentru care eu cred ca vacanta este cel mai bun lucru de care ai nevoie acum. Citeste-le, analizeaza-le cu atentie, dupa care imi poti multumi dupa ce te intorci din vacanta!
Este greu de crezut ca mediul de lucru este locul potrivit pentru a genera noi idei, abordari si modalitati de rezolvare a problemelor. Nu poti fi creativ si nici nu poti gasi inspiratie atunci cand esti sub presiune continua (clienti, furnizori, concurenta s.a.). O schimbare de atmosfera, prin plecarea intr-o scurta vacanta, poate face minuni. Nu te poti rupe complet de realitate, este adevarat, dar atunci cand te relaxezi, creativitatea parca infloreste. Ai mintea clara si limpede pentru ca nu mai simti oboseala.
„In ultimul meu concediu (cel in care am facut si cursurile de scufundari de care vorbesc intr-un articol precedent), am petrecut 9 zile superbe la mare, am citit o carte, am scris 3 articole si am cunoscut o multime de oameni frumosi (in afara de plaja…).” – Andy Szekely, in ultimul articol intitulat, VALS productiv
„Vacantele ne ajuta sa ne schimbam atentia pentru moment, lucru care poate da nastere unei idei sau poate genera o gandire creativa” – Rieva Liesonsky, CEO GrowBiz Media
A pleca intr-o vacanta mai ales intr-o destinatie noua (recomandat) devine o provocare, deoarece trebuie sa iesi din aria de confort. Va trebui sa-ti mentii biroul si activitatile la fel de ordonate chiar daca tu vei fi la distanta. Astfel, aceasta ocazie se transforma intr-o oportunitate de a delega, lucru care este in beneficiul tau deoarece poti vedea astfel modul in care lucrurile se desfasoara in absenta ta. Este bine sa-ti setezi proceduri de contact pentru situatii de urgenta, insa, in mod normal nu ar trebui sa existe nici un contact cu tot ce e legat de jobul nostru.
„Am fost in calatorii de o luna in jurul lumii si am fost in vacante scurte, de cateva zile, intr-o statiune europeana, la mare sau la munte. Fara vacante am deveni simpli roboti sau zombie de retea” – Marius Ghenea, antreprenor si business angel
Gandeste-te la toate beneficiile pe care le obtii in vacanta: te simti mai relaxat, dormi mai mult, ai o stare de spirit mai ridicata, nivelul de stress si anxietate sunt mult scazute, functiile cardiace si nivelul tensiunii arteriale revin la parametri normali.
„Vacantele sunt foarte importante pentru mine. De fiecare data ma intorc incarcat si motivat, iar ideile pentru unele dintre cele mai bune inventii ale mele mi-au venit fie in cadrul unei vacante fie in perioada imediat urmatoare.” – Julie Jumonville, CEO UpSpring Baby
Creierul nostru, in special al celor care lucram la birou, este asaltat si sufocat zilnic de un numar enorm de date si informatii ce vin sub forma e-mailurilor, sms-urilor sau telefoanelor. Asta, daca nu luam in considerare si bombardamentul informatic care vine din reclamele stradale, audio sau video, dar si din interactiunile de lucru. Putina lume stie ca, creierul nostru are o capacitate de stocare enorma, functionand ca un burete. Iar Internetul, se-alatura si el inamicilor si supraliciteaza. Insa o rupere de ritm, printr-o vacanta, noi idei si perspective exotice pot consolida noi legaturi neuronale si stimula activitatea mentala.
”Candva prin 2007, un sarpe de indoiala s-a strecurat taras in info-paradisul meu. Am inceput sa bag de seama ca internetul exercita asupra mea o influenta mult mai puternica si mai complexa decat o facuse vreodata vechiul meu PC. Nu era doar faptul ca stateam atat de mult timp cu ochii atintiti la un monitor. Nu era doar faptul ca atat de multe dintre obiceiurile si rutinele mele se schimbau pe masura ce deveneam tot mai deprins cu, si tot mai dependent de, site-urile si serviciile de pe net. Chiar felul în care functiona creierul meu parea sa se schimbe.
Atunci a început sa ma preocupe incapacitatea mea de-a da atentie unui lucru mai mult de cateva minute. La început am socotit ca problema era un simptom de atrofiere a mintii la varsta mijlocie. insa creierul meu, mi-am dat seama, nu doar o lua razna. Era flamand. Cerea sa fie hranit asa cum il hranea internetul – si cu cat inghitea mai multa hrana, cu atat foamea sporea. Chiar si atunci cand nu eram langa un computer, tanjeam sa-mi verific mailul, sa dau clic pe diverse linkuri, sa fac ceva googling. Voiam sa fiu conectat.” – Nicholas Carr, Superficialii – Efectele Internetului asupra creierului uman
Acum, daca va ganditi ca plecarea dvs.ar putea oferi competitorilor anumite avantaje de care ar putea profita, mai analizati o data situatia. Cercetarile au demonstrat ca beneficiile stabilitatii emotionale si procesul de relaxare mentala intr-o vacanta, va poate conduce la performante de care nici macar nu banuiti.
Shery Crow spune intr-un cantec, “A change would do you good.”(O schimbare ar prinde bine). In cazul in care mai multe persoane s-ar decide sa isi ia o vacanta atunci si industria de turism din Romania s-ar imbogati cu cateva miliarde de euro (ma refer aici la turismul local, bineinteles). Acum, in afara serviciilor de buna calitate (care intre timp s-au mai imbunatatit si la noi) ce alte locuri sau peisaje mai pitoresti ca la noi, ar putea sa va impiedice sa alegeti sa plecati in afara?
Planifica-ti din timp momentul sau perioada cand vrei sa pleci in vacanta pornind de la alocarea a cel putin 100h la care mai poti adauga 3-4 zile la un sfarsit de saptamana. Neurologul Tony Schwartz afirma ca „creierul nostru intampina din ce in ce mai multe greutati in rezolvarea problemelor daca nu ii oferim pauze de relaxare.” Iar aici nu face trimitere doar la pauzele de somn, care si acelea sunt destul de agitate si uneori putine.
Fiecare, in timpul vacantelor, intalnim multe persoane necunoscute, facem cunostinte noi iar cu unele, probabil vom pastra legatura. Unele dintre acestea s-ar putea sa activeze in acelasi domeniu cu noi, astfel ca, este chiar recomandat sa mentinem cu acestea legatura prin Linkedin sau prin mail. Oportunitatile sunt nelimitate!
Se pot descoperi noi piste, explora noi piete potentiale, se pot gandi noi parteneriate. Toate acestea se vor intampla intr-un mod natural, intr-un cadru relaxat iar urmarea unei prietenii de lunga durata poate constitui o normalitate si un castig.
Circula mai demult o anecdota, „De ce nu pleaca toti directorii dintr-o companie, odata in concediu? Raspuns: Pentru ca si-ar da seama angajatii ca treburile se desfasoara normal si in absenta lor”. Personal am condus o afacere 18 ani, insa in primii 10, nu stiu daca am fost 2 sau 3 ani intr-o vacanta. Daca si voi sunteti proprietari de afaceri, veti putea ajunge la concluzia la care a ajuns si Andy, si anume ca, activitatile se pot derula si in absenta dvs. In cazul in care delegati anumite sarcini, puteti vedea cu aceasta ocazie daca persoanele pe care le-ati delegat si-au dus sarcinile la indepliniresi daca proiectele se desfasoara conform parametrilor estimati.
Daca sunteti angajat sau aveti un rol de leader in echipa, principiul care se aplica este acelasi. Si da, activitatile se pot desfasura si fara dvs. lucru care ar trebui sa va dea o stare de mandrie asupra faptului ca abilitatile de organizare si planificare pe care le aveti sunt demne de invidiat. Si pe viitor, proiectele cu termene limita vor fi realizate in termen datorita echipei pe care ati reusit sa o coagulati. De acest lucru ar trebui sa fie impresionat chir seful vostru!
Celebra firma de contabilitate si statistica Ernst&Young a facut un studiu interesant. In urma acestuia, au observat ca cei care si-au luat mai multe vacante (chiar daca mai dese si mai scurte, de un week-end-de ex.) au obtinut, in mod constant, note mai ridicate la evaluarile de performanta de la sfarsitul anului (KPI-key performance indicators). In general, punctajul acestora s-a imbunatatit cu o medie de 8%. La randul lor, operatorii din turism, cat proprietarii de afaceri in turism, au avut la randul lor satisfactii dar si sperante care sa ii determine sa-si creasca si sa-si imbunatateasca ofertele si serviciile.
In concluzie, sa uitam de dogma conform carei, etica muncii inseamna multe ore lucrate, multa daruire si multa productivitate. Haideti sa ne oferim in schimb, ! 🙂
CĂLIN IEPURE: 45 de lecții de viață învățate până la 45 de ani
Top 7 Biblioteci de Prompturi pentru ChatGPT și AI
Cele 4 Legi Ale Puterii Unui Antreprenor
Cum am obținut un interviu de la DEAN GRAZIOSI. În EXCLUSIVITATE!
REGULA 10X, de GRANT CARDONE în România [Video]