Probabil că ți s-a întâmplat și ție… deschizi ChatGPT, stai un moment și-apoi te întrebi:
„Oare ce model ar trebui să folosesc astăzi pentru…? Sunt atâtea opțiuni: GPT-4.o Mini, GPT-4.0 Turbo, GPT-3.5!… Dumnezeule mare, pe care oare să-l aleg?”?
Pornind cu aceste întrebări în minte m-am gândit să scriu acest articol care să te ghideze prin modelele disponibile la acest moment, în ChatGPT. Iată, pe scurt ce mi-am propus să îți arăt:
Acestea fiind zise, să începem prin a arunca o privire asupra ChatGPT și a modelelor disponibile:
ChatGPT nu mai este doar un instrument simplu – el s-a transformat într-o adevărată platformă cu multiple modele gândite pentru nevoi specifice. Fie că vorbim de scris, programare sau sarcini creative, există mereu un model perfect pentru tine!
Pentru a se adapta diversității de nevoii ale utilizatorilor, ChatGPT oferă astăxi mai multe variante, fiecare cu particularități specifice. Principalele modele disponibile astăzi(12.12.2024), sunt:
Un model versatil, ideal pentru sarcinile generale, simple. Este rapid, financiar accesibil (cost redus) și oferă răspunsuri precise într-un timp scurt. Este modelul perfect pentru antreprenorii care au nevoie de soluții rapide.
Cel mai avansat model de la OpenAI. Având o înțelegere contextuală mai profundă, excelează în rezolvarea problemelor complexe. Are o capacitate mare de procesare și oferă rezultate mai nuanțate și precise, fiind ideal pentru cei care caută o calitate ridicată și soluții mai creative.
Un upgrade al GPT-4.o, modelul ChatGPT-4.o Turbo este special conceput pentru a combina viteza cu performanța. Este util pentru sarcini în timp real, precum codarea sau scrierea de conținut detaliat în cod (utilizat mai ales de programatori).
Există și versiuni de modele personalizate sau adaptate pentru nișe, precum:
o1-Mini: Model potrivit pentru utilizatorii care au nevoie de eficiență maximă pe dispozitive low-resource, menținând o calitate acceptabilă a răspunsurilor
GPT-4.0 Mini: Versiunea optimizată pentru dispozitele mobile sau pentru sarcini cu resurse limitate, mai puțin costisitoare.
GPT-4.0 with Canva: Special creat pentru generarea de conținut vizual și texte adaptate designurilor grafice. Are integrare directă cu o platformă design și este modelul ideal de folosit pentru generare de conținut vizual bazat pe text. Oferă suport pentru creație marketing și branding și are capacități avansate de generare imagini
o1-Preview: O versiune experimentală, optimizată pentru sarcini de preview și generare scurtă care oferă acces la funcționalități avansate, fiind destinată utilizatorilor care vor să testeze noile tehnologii.
Fiecare model din ChatGPT vine cu avantaje și limitări. Iată cele mai importante diferențe în funcție de 3 factori: capacitatea de procesare, gradul de complexitate al sarcinilor și necesarul de resurse.
Căutarea modelului perfect depinde de scopul tău. Iată recomandările pentru cele mai comune sarcini:
Te-ai întrebat vreodată ce stă la baza puterii ChatGPT? Întreb pentru că există câteva detalii fascinante pe care dacă le cunoști, te pot ajuta să-l utilizezi mai eficient. Pentru că modelele ChatGPT nu „gândesc” precum un om. Ele utilizează:
CHEIA SECRETĂ a utilizării cu eficiență maximă a modelelor ChatGPT o reprezintă…
Rezultatele obținute sunt cu atât mai satisfăcătoare și depind de modul în care formulezi cerințele. (sau promturile!) Din acest motiv, trebuie să experimentezi cu formulări diferite pentru a descoperi combinațiile ideale. Fii specific. Oferă context. Structurează promtul cerut pas-cu-pas.
Modelele devin mai eficiente pe măsură ce le oferi context. Utilizează prompturi specifice pentru a seta tonul și stilul dorit.
Experimentează cu diferite modele și încearcă să transformi limitările în oportunități creative. De exemplu, dacă un model nu poate genera imagini, folosește-l pentru a descrie conceptul în detaliu.
Fiecare model are punctele sale forte. Adaptează-ți cerințele și nu ezita să iterezi și să rafinezi. Testează-le apoi pentru a afla ce funcționează cel mai bine pentru tine.
Explorarea modelelor ChatGPT nu se limitează doar la platforma originală. Dacă explorezi alternative precum Rubi.ai sau Poe.com, vei observa câteva diferențe semnificative. Spre exemplu, ChatGPT excelează prin flexibilitatea modelelor și prin adaptabilitatea la diverse nevoi. În schimb, platforme precum Rubi.ai se concentrează mai mult pe integrarea cu fluxuri de lucru specifice din industrie, oferind soluții mai nișate. Iar Poe.com, pune accent pe simplitatea utilizării și pe răspunsuri rapide, dar poate fi limitat când vine vorba de complexitatea sarcinilor creative. Alegerea platformei depinde, așadar, de specificul proiectului tău.
Platforme precum Rubi.AI și Poe.AI oferă totuși experiențe alternative și interesante:
Indiferent dacă ești antreprenor, marketer sau freelancer, modelele ChatGPT sunt aliați puternici – parteneri inteligenți care îți pot transforma productivitatea. Însă, cheia succesului este să înțelegi cum să le utilizezi eficient. Alege modelul potrivit, stăpânește arta prompt-ului și vei debloca un potențial incredibil!
Acum îți revine ție sarcina să pui în practică cunoștințele din acest ghid și să descoperă ce model ți se potrivește cel mai bine. Te provoc să experimentezi, să greșești și să reușești cu ajutorul ChatGPT pentru că nu ai ce pierde! Dimpotrivă, e posibil să ai un moment de aha!😉
Lasă-mi, te rog un comentariu și spune-mi: care este modelul tău preferat și cum îl folosești în activitatea ta? Hai să dezbatem împreună viitorul muncii asistate de inteligență artificială! 🚀🤖
Mulțumesc!
P.S. Pentru că îți spuneam despre faptul că, cheia secretă în utilizarea modelelor din ChatGPT o reprezintă PROMTURILE, am scris recent un articol cu 7 Biblioteci de Promturi pe care le poți folosi gratuit. Citește articolul aici.
Ghid Complet: Cum să Devii Creator de Conținut Digital
Totul despre VideoExpress.ai: Un Tool Complet de Creare Video
Bazele AI: 99% din utilizatorii ChatGPT NU ȘTIU asta…
Ghid de Marketing pentru Sărbători publicat de TikTok
ElevenReader: Revoluția Generată de AI în Conținutul Audio de ElevenLabs