Cele ce va voi spune in randurile de mai jos, este un fel de prezentare pe care o tin de cate ori am ocazia, si care dureaza in jur de 1,30h, insa acum, pentru ca stiu ca timpul fiecaruia este foarte important, am sa o reduc la cateva minute, max. 4-5. Promit!
Totul a inceput intr-o zi frumoasa de toamna tarzie, intr-un autobuz, in timp ce ma indreptam spre Brasov, pentru a participa la Brasov Business Days, in urma cu doi ani. Pe scaunul de langa mine statea o adolescenta, o eleva de liceu in clasa a X-a, ce provenea dintr-o familie foarte saraca. Era inflacarata si spunea ca dorea sa realizeze ceva in viata, iar la un moment dat, mi-a pus o intrebare simpla: „Care este calea care ne conduce catre succes?”.
Vreau sa va spun ca, m-am simtit foarte prost atunci, pentru ca nu am putut sa-i dau un raspuns bun. Raspunsul pe care ea il astepta! Am simtit asta, si am realizat asta!
De ce? Pentru ca aveam si-atunci cunostinte destul de multe si o experienta de peste 16 ani de antreprenoriat in spate, plus zecile de carti citite si studiate. Dar experienta din carti, era doar experienta din carti, si-atat!
Am ajuns la Brasov cu o zi inainte, m-am cazat, si fiind o dupa-amiaza foarte placuta, am iesit sa hoinaresc pe strazi …. Am costatat ca intrebarea fetei din autobuz ma obseda: „Care este calea care ne conduce catre succes?„.
La un moment dat, am ajuns in fata unui banner imens ce promova evenimentul, moment in care mi s-a aprins un beculet in minte! Mi-am spus: Stai omule! Vei fi intr-o incapere cu o multime de oameni de succes, oameni care au reusit in viata, care au esuat si iar s-au ridicat. De ce nu i-ai intreba pe ei, ce anume i-a ajutat sa obtina succesul, dupa care sa sintetizezi si sa transmiti mai departe copiilor si tinerilor?
Si iata-ma astazi, dupa doi ani de la aceasta intamplare, insa dupa peste 5 ani de cand am descoperit si am ales sa urmez calea dezvoltarii personale, dupa foarte multe discutii, intrebari, interviuri cu oameni vii, contemporani, oameni care au reusit in viata, gata sa afirm ca pot raspunde la randu-mi la intrebarea: „Care este calea care ne conduce catre succes?”
Si dupa doi ani de participare la evenimentele organizate de Business Days: Business Days Lite, Serile AS, Leadership Summit , Excellence in Quality and Process Improvements, si TedxRomania, sunt gata sa va spun ce pune in miscare si participantii la aceste evenimente, BD-isti sau TED-sterii. (sper sa nu va deranjeze termenii! 🙂 )
Eu le-am numit 8 secrete, dar sunt lucruri atat de evidente …
Freeman Thomas, designer auto renumit care a lucrat pentru firme ca Porsche, Volkswagen Group, DaimlerChrysler sau Ford, spunea: „Sunt condus de pasiunea mea.”
Daca veti avea curiozitatea sa urmariti Povestea celor 100 de speakeri de la Business Days, sau daca intrebati participantii la toate evenimentele de gen business networking sauBusiness Days, veti constata, ca raspunsul unanim la intrebarea: De ce faceti, ceea ce faceti?, va fi: „Din PASIUNE!”. Omul de afaceri Florentin Banu (cel care a lansat brandul de napolitane Joe) spune, „As plati pe cineva sa faca ceea ce fac eu.” Interesant este ca daca faci ceea ce faci din placere, banii vin oricum.
Dacian Palladi mi-a spus odata, Marius Ghenea mi-a spus-o chiar atunci la Brasov, Laszlo Pacso deasemeni, intr-o alta imprejurare, ca: „Trebuie sa muncesti serios. Sa practici! Nu obtii nimic usor in viata. Dar, eu unul, ma distrez facand-o!”
Am spus distractie? Da! Organizarea unui eveniment de business networking presupune munca. Participarea in sine presupune munca intelectuala, munca mult mai grea decat cea fizica, de aceea spun ca participantii BD-isti sau TED-sterii, se distreaza muncind!
Am realizat ca ei nu sunt disperati, ci sunt toti veseli, bine-dispusi, curiosi …
Alex Garden, de la Microsoft spune, „Pentru a avea succes, alege-ti un domeniu si fii foarte bun in acel domeniu.” Cred ca mai clar de-atata nu se poate! Nu e vorba de nici o filozofie, ci de practica, practica, practica! Si concentrare! Imi place cum spune Bogdan Comanescu, parafrazandul pe Anthony Robbins: „Where the focus goes the energy flows.” (unde se duce concentrarea, acolo „curge” si energia).
Ascultandu-l odata pe David Gallo spunand: „Forteaza-te! Fizic, psihic, trebuie sa te fortezi mereu! Trebuie sa te fortezi sa depasesti rusinea si indoiala.”, mi-am amintit ca si marele Ivan Patzaichin povestea despre acelasi indemn ce il determina in intreceri sa treaca peste momentele mai neplacute. „Diferenta dintre ordinar si extra-ordinar – spunea Ivan, vine tocmai din acel extra! Asa e si cu supra-efortul!”
Am citit un interviu cu celebra actrita Goldie Hawn, si la un moment dat a spus ca: „Intotdeauna m-am indoit de mine. Nu eram suficient de buna, suficient de inteligenta. Nu credeam ca o sa reusesc!” Acelasi lucru l-am aflat in primavara, la un workshop, de la Mihaela Tatu: „Nu este intotdeauna usor sa te fortezi, si de aceea au fost inventate mamele. Mama, ma impingea!”
Intr-o conferinta la TED, Sherwin Nuland spune, „A fost un privilegiu sa lucrez ca si doctor.” In urma cu o luna de zile, la Cluj, Simona Baciu, fondatoarea Fundatiei Transylvania College imi spunea ca „Acum, o multime de copii imi spun ca vor sa fie milionari. Si primul lucru pe care eu il raspund este, „Bine, dar nu iti poti servi tie insuti. Trebuie sa-i ajuti pe altii, oferind ceva valoare. Pentru ca acesta este modul in care oamenii devin intr-adevar bogati!””
Bill Gates, afirma in mai multe conferinte la TED, „Am avut o idee, fondarea primei companii de software pentru micro-computere.” Si multi dintre noi am putea spune ca a fost o idee buna! Lui Bogdan Georgescu, un antreprenor care a creat de la zero una dintre cele mai puternice agentii imobilare devenita intre timp Colliers International, i-a venit ideea de a prezenta un proiect la VentureConnect, in luna mai, prin care incearca sa atraga finantare pentru o biblioteca privata. Aceasta biblioteca privata urma sa puna la dispozi?ia angajatilor din companii, mii de carti de specialitate, nefictionale, pentru a creste gradul de profesionalizare în Romania. Se pare ca a fost o idee buna, care i-a reusit!
Nu este o magie a creativitatii in a veni cu idei, ci trebuie doar sa faci 6 lucruri foarte simple: sa asculti, sa observi, sa fii curios, sa pui intrebari, sa rezolvi probleme si sa faci … networking! Iar aici, va pot da o multime de exemple!
Persevereaza! Si NU renunta! „Perseverenta este secretul numarul 1 in obtinerea succesului„, mi-a spus in primavara, la Bucuresti, multiplul campion Mihai Leu. Iar Lorand Soares-Szasz imi spune ca, „Trebuie sa mergi mai departe dupa ce treci prin esecuri, prin mizerii! Care, bineinteles inseamna Critica, Respingere, Nesimtire si Presiune.”
Asa ca, raspunsul la intrebarea de-nceput este simplu: Plateste 100-200 euro si vino la evenimente gen Business Days sau Ted. Si daca nu reusesti asta, fa cele 8 lucruri pe care ti le-am prezentat, si crede-ma, acestia sunt cei mai importanti pasi pe calea ta catre succes!
Multumesc speakerilor de prezenti la aceste evenimente pentru interviurile lor! Multumesc si voua celor care m-ati citit si celor care ma vor citi, ca urmare a recomandarii voastre!
MULTUMESC!
Cum am obținut un interviu de la DEAN GRAZIOSI. În EXCLUSIVITATE!
Anastasia Soare, Regina Sprâncenelor: „Iubesc ceea ce fac!”
Your BEST Year Ever – Tony Robbins New Year Training
Care este cel mai mare regret al tau…
Discursul lui Mark Zuckerberg, fondator Facebook