“Suntem cu totii condusi de nevoia de a implini 6 nevoi umane de baza. Aceste 6 nevoi umane nu sunt doar dorinte, nu sunt ceva ce VREM. Sunt nevoi profunde care exista in fiecare dintre noi si care servesc ca fundament pentru fiecare alegere pe care o facem.” ~ Anthony Robbins
Cu siguranta ştii şi tu, că noi oamenii, fără deosebire de rasă, cultură sau culoare, avem suntem conduşi de aceleasi nevoi fundamentale, sau de baza, cum se mai numesc.
Anthony Robbins, unul dintre cei mai cautati coachi si traineri din lume, autorul a doua dintre cele mai bine-vandute carti din lume, Putere nemarginita si Deciziile sunt cheia schimbarii, si creatorul mai multor programe de performanta si strategie pentru adulti, a studiat foarte multi ani pshihologia umana si nevoile fundamentale care ne conduc mereu sa facem ceea ce facem! 🙂
Astfel ca, in urma cercetarilor sale a identificat 6 nevoi umane fundamentale, „responsabile” pentru toate actiunile noastre. Cu totii le avem oriunde am trai in lumea asta, insă ceea ce face diferenţa intre noi, şi acţiunile noastre, vine din felul cum ne raportăm fiecare la aceste nevoi.
AVEM, cu siguranţă, NEVOIE… de siguranta si de certitudine in viata, este adevărat?
In acelasi timp, AVEM NEVOIE si de nesiguranta, dar si de diversitate in acelasi timp… Ciudat, am putea spune, nu-i asa?
AVEM NEVOIE sa ne simtim importanti… şi tot ca o nevoie dată nouă, oamenilor, avem nevoie de conexiune … să impărtăşim iubire şi să fim iubiţi…
Obsedat in permanenţă de aflarea unui răspuns la intrebarea, „De ce fac oamenii, tot ceea ce fac?„, Tony şi-a inceput cercetările pornind de la rezultatele expuse in 1954 de Abrahah Maslow in Teoria ierarhiei nevoilor (Piramida lui Maslow).
In viziunea lui Tony Robbins, 4 nevoi sunt considerate fundamentale şi anume, conexiunea/ iubirea, siguranta, nesiguranta, insemnatatea, in timp ce următoarele 2 nevoi: creşterea şi contribuţia sunt considerate nevoi esenţiale ale spiritului. Acestea sunt cele care ne dau cu adevărat acel sentiment plăcut, al împlinirii!
Pentru că nu ştiu, cât de multe ştii tu despre aceste nevoi, şi pentru că nu ştiu care dintre ele are pentru tine o insemnătate mai mare determinându-ţi cu preponderenta activitatile, am să fac o scurtă trecere in revistă a a celor 6 nevoi, după care, am sa te invit să il urmareşti pe Tony Robbins, prezentandu-le in maniera-i caracteristica, la TED, aici. (cu traducere in limba română).
Fiecare dintre noi stie ce inseamna cu adevarat sa ai confort şi siguranţă. Că vorbim despre situaţia finnciară, o relaţie de viaţă, de locul de muncă sau de afacerea pe care o avem, sau … de relaţia pe care o avem cu divinitatea, in orice activitate pe care o desfasurăm zilnic, ne manifestăm aceasta nevoie de siguranta care, in opinia lui Tony, inseamna supravietuire!
Chiar si doi gemeni, despre care se poate afirma ca sunt identici (fizic vorbind), sunt fizic si comportamental doua personanilati cu gandiri si nevoi diferite. Si chiar daca poate parea paradoxal, in aceeasi masura in care avem nevoie de siguranta in vietile noastre, avem nevoie si de nesiguranta.
“Cu prea multa siguranta, ne plictisim. Cu prea multa nesiguranta, incepem sa ne temem si ne ingrijoram. Avem nevoie de un anumit grad de siguranta pentru a experimenta nesiguranta in vietile noastre”, afirma Tony Robbins intr-un articol publicat pe lgpgroup.com, pledand pentru crearea unui echilibru intre cele doua nevoi si sesizand insa si interdependenta lor.
Viata trebuie condimentata putin, nu-i asa, existenta umana are nevoie si de putina aroma si savoare. Nevoia de incertitudine presupune noutate, neprevazut, surpriza, diversitate, provocare, incantare si entuziasm pentru ca atunci cand siguranta se afla intr-un procent prea mare in viata noastra, existenta noastra devine anosta, monotona si uniforma.
Rolul pe care il „jucam” in viata, fiecare dintre noi ca si frate sau coleg, parinte, mentor sau sef, acela de leader catalizator, este unul extrem de important.
In fond, cine nu isi doreste sa se simta important? Cine nu isi doreste ca viata sa, sa aiba o anume insemnatate? Cine nu isi doreste ca existenta sa, sa aiba un sens, un scop, o semnificatie? Cine nu isi doreste sa fie ALTFEL, UNIC prin ceva anume?
In interiorul fiecarei fiinte umane se manifesta nevoia de a ne simti importanti in ochii celorlalti, nevoia de a fi doriti, nevoia de a simti ca ceilalti au nevoie de noi, nevoia de a fi demn de iubirea celorlalti. Fiecare individ isi doreste ca o alta fiinta umana sa ii vrea prezenta. In adancul sau, OMUL are nevoie si de UNICITATE. Avem nevoie sa stim ca suntem importanti si ca vietile noastre sunt unice, ca au scopuri speciale, unice. “Nu imi imaginez o moarte mai rea decat daca imi imaginez ca viata mea nu conteaza”, spune Tony Robbins in aceeasi revista.
Fiecare dintre noi stim ca exista in lume cineva cu care rezonam, cu care ne aflam pe aceeasi „lungime de unda”! Si fara a avea sentimentul ca gresesc, nevoia de a iubi si a fi iubit de o alta fiinta umana, si de a ne simti conectat cu aceasta este esentiala pentru orice reprezentant al speciei umane. Vazut-ai tu om care in adancul sau (chiar daca nu o recunoaste) sa nu isi doreasca sa tina la cineva sau ca cineva sa tina la el?
Vrem sa ne simtim ca facand parte din ceva, vrem sa fim unul si acelasi cu o alta persoana, vrem sa fim intimi cu o anumita persoana, vrem sa impartasim ceva cu acea persoana, vrem sa cream o altfel de legatura, una unica, speciala. Iar iubirea trebuie primita. Iubirea trebuie daruita. Din aceasta nevoie de CONEXIUNE cu semenii din jurul nostru – explica Tony Robbins, ne alaturam grupurilor. Si tot din aceeasi nevoie, de a fi acceptati, iubiti, doriti, conectati, de a ne simti parte integranta a unui intreg, unele persoane aleg sa fumeze, altele sa se drogheze, sa consume alcool, fac pe bolnavii, sau sa atinga performante exceptionale!
Cred ca suntem deja suficient de maturi pentru a fi inteles, pana acum cel putin, ca “Pe aceasta planeta, tot ce este viu fie creste, fie moare. Cresterea sau dezvoltarea este una din nevoile primare ale vietii”. Este si una din nevoile primare ale vietii umane si poate ca si cea mai puternica.
In fiinta umana exista adanc implementata nevoia de a se dezvolta emotional, intelectual si spiritual in mod continuu. La unele persoane, dorinta de a se transforma si evolua, dorinta de a fi mai bune, mai performante, de a avansa dintr-un anumit punct de vedere, de a-si dezvolta anumite abilitati se manifesta mai pregnant decat la altele. ”Nu conteaza cat de multi bani ai, cati oameni iti recunosc meritele sau ceea ce ai obtinut in viata. Daca nu simti ca te dezolti, te vei simti nefericit si neimplinit”, afirma Tony.
Atat timp cat vei darui ceva, cuiva vei primi intotdeauna ceva! Pentru ca a darui ceva inseamna a-ti darui tie ceva. Parintele filozof Nicolae Steinhart spune foarte frumos in cartea Daruind vei dobandi ca, „Daruind vei dobandi negresit fericire, implinire din zambetul celui care a primit de la tine ceea ce avea nevoie. Nu daruiti pentru a primi… „
A contribui la ceva anume inseamna a te simti implinit. A darui din inima, a participa la ceva anume, a ajuta pe cineva, a face un bine cuiva, a simti ca faci din aceasta lume un loc mai bun si mai frumos, a contribui la un lucru nobil, valoros, toate aceste nevoi sunt inradacinate in fiecare dintre noi. Chiar daca uneori avem tendinta de a darui altora mai mult decat ne daruim noi insine, “contributiile nu trebuie doar facute altora. Contributia fata de noi insine este de asemenea o actiune semnificativa intrucat nu putem darui celorlalti ceea ce nu avem”.
Totul despre VideoExpress.ai: Un Tool Complet de Creare Video
Bazele AI: 99% din utilizatorii ChatGPT NU ȘTIU asta…
Ghidul Complet al Modelelor ChatGPT: Tot ce Trebuie să Știi în 2025
Ghid de Marketing pentru Sărbători publicat de TikTok
ElevenReader: Revoluția Generată de AI în Conținutul Audio de ElevenLabs