3 Povesti de succes cu antreprenori romani high-class de peste ocean!

Share

 Bun gasit!

Pentru ca multa lume ma intreaba ce fel de site este acesta si care este rostul lui o sa incerc sa fac o scurta prezentare. Siteul acesta porneste de la un adevar simplu si usor de demonstrat: fiecare copil se naste bogat; fiecare copil se naste pentru succes! Concluzia: fiecare individ este nascut ca sa aiba SUCCES! Iar antreprenoriatul este zona cea mai fertila in care fiecare individ isi poate demonstra intai siesi, apoi celorlalti ca poate fi cel mai bun, cel mai de succes, fara un sef care sa ii puna targete lunare si sa ii sufle in ceafa, fara amenintari de genul „Nu-ti convine, sunt alti 10 care asteapta sa iti ia locul!” si multe de acest fel. Antreprenoriatul, ca si succesul de altfel, reprezinta o alegere si nu o obligatie. Punct! 

A, ca imediat ce se naste noi luam in brate acel copil si ridicandu-l spre cer strigam: Multumesc Doamne pentru pruncul ce mi l-ai daruit! De acum incolo, voi avea personal grija sa il fac un „om mare”! o alta discutie, este ceea ce dr.Wyne Dyer numea in The Shift, Edge God Out (Dumnezeu este eliberat de „sarcini”) sau crearea EGO-ului.

Dar nu am sa intru in discutii prea profunde acum, caci altul este rolul acestui post. Dupa cum iti spuneam, am dezvoltat acest site pornind de la sute de povesti de succes pe care le-am citit si le citesc, pentru a ti le aduce ca exemple,  in ideea ca te poate inspira, atat pe tine cat  si pe alte persoane,  in a intelege ca nimic nu este imposibil atunci cand iti doresti cu adevarat ceva, ca nu exista limite decat acelea pe care ni le impunem noi insine si ca … daca vrei si iti doresti cu adevarat ceva, ai sa reusesti. Chiar daca uneori pare, si chiar este, un pic mai greu!

In aceste vremuri, desigur ca intrebarile care stau pe buzele si in gandul tuturor sun cele legate de… cat va mai dura criza? Sau, care va fi viitorul copiilor si tinerilor care, dupa toate aparentele, pare sa nu fie? In ciuda dezvoltarii, ca ciupercile dupa ploaie, a universitatilor si a accesului la informatie!

Nu stiu in ce masura vei considera tu ca expertiza mea este avizata, deoarece sub semnatura mea nu urmeaza sigla vreunui minister sau institut de cercetare,  dar te rog sa iei in considerare faptul ca, la varsta pe care o am (45 ani) si in cei aprox. 20 de ani de antreprenoriat, am acumulat suficienta experienta dar si teorie. Caci mi-a placut in permanenta sa citesc, sa ma autoeduc si sa particip la cursuri, seminarii si evenimente business networking si antreprenoriat precum si cele de blogging (mai nou) si implicit marketing si social-media. Mai mult, la 40 de ani terminam facultatea de economie si administrare a afacerilor a Universitatii A.I.Cuza din Iasi cu a doua nota la licenta, 9,75!

Insa nu pe mine vreau sa ma laud astazi, ci o sa iti prezint pe scurt povestile de succes a unor conationali contemporani descoperiti de redactorul-sef al revistei BIZ, Marta Usurelu, cu prilejul unei vizite in ianuarie 2013 la New York si Silicon Valley. Romanii pe care i-a intalnit Marta, dar si interlocutorii americani intervievati au facut-o sa aiba  un „frumos sentiment de mandrie ca sunt romanca. Sentiment pe care numai sportivii stiu sa ni-l daruiasca in ultima vreme„, declara Marta in editorialul revistei.

Am decis sa reiau, si sa iti prezint fragmente din aceasta revista in ideea de a-ti starni curiozitatea si a te invita sa te gandesti apoi cat de mari sunt realizarile romanilor la nivel global si cat de putin stim noi despre ele. De ce oare? Nu avem presa, nu avem televiziune sa ne informeze? 

Gaseste raspunsul singur!

Sub orasul care nu doarme niciodata

Cu siguranta ca numele de Michael Horodniceanu nu iti spune nimic. Insa daca il intrebi pe Michael Bloombergprimarului New Yorkului, iti va raspunde imediat ca este cel cu care are consultari periodice. Si asta pentru ca Michael Horodniceanu in calitate de presedinte al MTA Capital Construction, schimba la fata metroul din orasul american cu un buget de 17 miliarde de dolari, printr-un proiect a carui magnitudine nu a mai fost atinsa in New York de mai bine de 75 de ani.

Ca sa-ti faci o idee despre maretia acestui proiect iti voi spune doar ca in orele de varf, singura alternativa la traficul greoi din Manhattan este … metroul. Intr-o zi lucratoare, trei linii de metrou care strabat Lexington Avenue trebuie sa faca fata la mai bine de 1,8 miliarde de pasageri!, mai mult decat aduna intreaga retea subterana din Boston, Chicago si San Francisco la un loc. Aici intervine romanul care supervizeaza proiectul lin care are in subordine aproape 475 de muncitori si despre finalul caruia Horodniceanu glumeste: „Probabil niciunul dintre noi nu va mai fi in viata.”

Timp de 7 ani a fost profesor universitar la Universitatea Politehnica New York dupa care, impreuna cu cativa colegi de facultate a abandonat cariera pentru antreprenoriat si a pus bazele unei companii Urbitran Group, cu domeniul de activitate in administrarea constructiilor, in care a fost CEO.

„Este greu sa inveti pe cineva sa fie antreprenor, dar pe mine m-a ghidat o teorie simpla, care nu este necesar valabila in Romania: cum poti sa faci bani repede? Raspunsul este: INCET!” ~ M. Horodniceanu

Pozitia in care se afla acum este ca un raspuns dat la propunerea de a se alatura MTACC in 2008. Si acum, ca si atunci, lucreaza cot la cot cu angajatii institutiei, iar la sfarsitul unei saptamani de lucru organizeaza conferinte de presa si „excursii” in subteranul din Second Avenue, unde prezinta progresele inregistrate de echipele pe care le coordoneaza. El crede ca „atunci cand vrei ca oamenii sa vina sa lucreze din greu, tu trebuie sa lucrezi mai mult ca ei, sa conduci prin exemplu.”

 

Timpul viselor implinite

Chiar inainte sa plece in America, la New York in 1979, Dimitrie Vicovanu, unul dintre cei mai cunoscuti ceasornicari de peste ocean, a avut un vis: in drum spre noua casa, a trecut pe sub un pod, iar in apropierea destinatiei a observat o usa de garaj „impodobita cu graffiti.” Nu mica i-a fost fost surpriza cand, ajuns in New York, romanul a revazut atat podul, cat si pictura  urbana din vis.

Succesul in orologie face casa buna cu inovatia, arta si arheologia.” ~ D. Vicovanu

Pasionat de orologie de la 6 ani, Dimitrie Vicoveanu, fondatorul Masters of Time, a carui poveste fascinanta in specializarea in arta orologiei a strabatut Elvetia, Germania si Franta, detine astazi la 67 de ani, inpreuna cu fiica sa, Daniela Vicoveanu, un stand in districtul diamantelor din New York pentru care plateste lunar 2.500 de dolari!!!

Reputatia romanului este atat de cunoscuta incat si personalitati din lumea artistica ca dirijorul israelian Itzhak Perlman sau actorul Bill Cosby au trecut pe la standul cu nr.8 de pe West 47th Street, ce apartine lui Dimitrie Vicoveanu.

Cel face deosebit si cautat? Plus valoarea!

Romanul a reusit sa perfectioneze o metoda prin care aplica culori email la rece din rasini pe portelan, pe care, cu timpul a reusit sa le breveteze, iar actualmente posesorii ceasurilor de buzunar cu cadrane din portelan apeleaza la Dimitrie Vicovanu pentru restaurarea ori repararea acestora. Culorile aplicate prin metoda renumitului ceasornicar nu se scorojesc si, mai mult, rezista la acid, apa si soare.

Antreprenoriat medical fara granite

Unul dintre descendentii celebrei familii Minovici, fondatorii medicinii moderne din Romania, Stefan Minovici (care traieste de mai bine de 30 de ani la New York), a fondat cu 6 milioane de dolari o clinica medicala in cartierul Queens care dupa un singur an a ajuns pe break-even, iar in 2012 a inregistrat un profit de 460.000 de dolari.

Ulterior, Stefan Minovici, mizand pe cartea antreprenoriatului si in Romania, a investit 2 milioane de euro in Clinica Minovici Medical Center, un prim pas din Minovici Medical Center, primul oras medical ce presupune nu numai cladirea celor care gazduieste spitalul si laboratoarele, ci si, universitate, sali de clasa, cladiri administrative, blocuri de locuinte pentru medici, scoli si gradinite, magazine, restaurante sau cafenele.

Pe fondul recesiunii, dar si al birocratiei din sistemul medical din tara, proiectul (a carui investitie initiala anuntata se ridica la 300 milioane de euro) este actualmente in stand-by, iar investitia a fost redusa la 100 de milioane de euro si din patru specializari vor ramane una sau doua.

Desi beneficiaza de sprijinul unei echipe de vis, compusa din unul dintre cei mai buni constructori de spitale din lume, Perkins and Will, cea mai mare firma de arhitectura si Honeywell, cel mai mare integrator, precum si de doua terenuri achizitionate in apropiere de Bucuresti, antreprenorul afirma intr-un interviu pentru Biz Magazin, ca nu are cu cine dialoga. Si asta, cu toate ca proiectul pune la dispozitia medicilor si a viitorilor doctori si posibilitatea de a participa la programe de training si, cel mai important, ar putea reprezenta unul dintre motivele de retentie a cadrelor medicale in defavoarea altor state. Caci potrivit lui Stefan Minovici, dar si statisticilor oficiale, actualmente exista aproximativ 12.000 de cereri depuse de medici romani care isi doresc sa lucreze la spitale din afara.

Ca tot am ajuns la aceasta observatie ce vizeaza sistemul medical din Romania, tin sa iti reamintesc de seria de evenimente dedicate managementului si antreprenoriatului din domeniul sanatatii mrca Business Days, ce debuteaza in 10 aprilie la Timisoara cu prima editie Business Days Lite. Evenimentele ofera beneficii participantilor pe 3 planuri: prin conferinte (inspiratie, motivare, incarcare cu energie pozitiva, impartasire viziune), workshopuri (dezvoltare abilitati de management si antreprenoriat, interactivitate, schimb de experienta, idei de afaceri, solutii la probleme), business networking (generare de contacte calde, oportunitati de afaceri, notorietate).
Afla mai multe detalii pe site-ul evenimentului si citeste ultimul articol in care am descris un top 10 motive ca sa devii si tu partener sau sa participi la Business Days Lite.

Daca am reusit sa iti starnesc interesul cu aceste 3 fragmente de povesti de succes ale unor romani de peste ocean, cu siguranta ca vei cauta sa afli mai multe, caci fiecare numar al revistei ofera noi si alte nume de romani despre care nu o sa auzim in emisiunile de stiri de la tv sau radio, caci, se pare ca acestea nu conteaza!

Eu personal ii urmaresc, le citesc povestile si caut sa ma inspir din tot ceea ce fac bun atat pentru ei dar mai ales pentru semenii lor.

Comments

About the Author Adrian Iacob

Online Business & Marketing Sr. Consultant, Strategist

follow me on: