27 Leaderi de Business ai zilelor noastre despre cartile lor favorite(part.2)

Shares

Partea 1 aici.

*****Morgan Stanley CEO James Gorman

9.Intr-un interviu acordat publicatiei Bloomberg Markets Magazine, CEO-ul Morgan Stanley, James Gorman, a declarat ca una din cartile sale preferate este un roman de … spionaj! Mai précis, este vorba de romanul in doua parti a lui John le Carre, “Tinker Tailor Soldier Spy” si “The Spy Who Came in From the Cold”. Multe dintre cartile lui Le Carre au fost traduse si in romana de editura Rao Books fiind foarte apreciate si de cititorii romani. Dintre titlurile mai populare recomand „Un spion desavarsit„, „Cel mai vanat om din lume”  si „Genul nostru tradator„.

10.CEO-ul Facebook, Sheryl Sandberg, a discutat despre cartile sale preferate in cadrul unui interviu pentru New York Times, enumerandu-le. Acestea sunt: “Bossypants” de Tina Fey, “Now, Discover Your Strenghts”, “The Lean Startup: How Today’s Entrepreneurs Use Continuous Innovation to Create Radically Successful Business” de Eric Ries, “The Big Short” (Marea contractie economica, Edit.Publica) de Marea contractie economica - In interiorul masinariei infernale Michael Lewis“ (despre aceasta carte  si Steven Pearlstein,   de la Washington Post spunea ca: ”Daca doriti sa cititi o singura carte despre cauzele celei mai recente crize financiare, atunci v-o recomand pe cea scrisa de Michael Lewis.”

Alte cateva carti ce au facut lectura favorita a lui Sheryl sunt  „A Short Guide To A Happy Life” de Anna Quindlen, “Home Game”, “Queen of Fashion: What Marie Antoinette Wore to the Revolution” de Caroline Weber, “Conscious Business: How to Build Value Through Values” de Fred Kofman, “A Wrinkle in Time”(Calatorie in a cincea dimensiune) de Madeleine L’Engle.
11. CEO-ul Virgin Group, Richard Branson, a scris in propria sa carte, “Screw It, Let’s Do It”, ca lucrarile sale preferate sunt “Stalingrad”, de Antony Beevor si “Wild Swans”(Lebedele salbatice, Edit. Curtea Veche), de Jung Chang. De asemenea, pe Branson l-a inspirat si cartea lui Nelson Mandela, “Long Walk To Freedom”, iar in copilarie spune  a citit cu placere “Swallows and Amazons” de  Arthur Ransome, “o carte de aventuri excelenta pentru copii” aparuta in 1930, precizeaza celebrul antreprenor.
Screw It Let s Do It
12. CEO-ul Time Warner, Jeff Bewkes  a declarat pentru TWSJ(The Wall Street Journal) ca “…cartea lui Michael Porter (cel mai citat autor din domeniul economiei si afacerilor ale carui idei sunt cel mai mult aplicate în practica, iar modelele sale au devenit pietre de temelie in domeniul strategiei), “Competitive Strategy”, este o lucrare adevarata despre afaceri”.  Alte carti preferate pe care seful  Time Warner Inc. ( un lider global in mass-media si divertisment) le-a mai mentionat sunt:  Biografia in patru volume a lui George Washington, scrisa de James Flexner, “Lincoln”, de Gore Vidal si “Teams of Rivals”, de Doris Kearns Goodwin – o „alta biografie” a lui Abraham Lincoln!

13. CEO-ul  Companiei Amazon, Jeff Bezos, intr-un interviu acordat Fast Company, a declarat ca lucrarea sa preferata este “Ramasitele Zilei”, de Kazuo Ishiguro, povestea unui majordom britanic indragostit in tacere de frumoasa si inteligenta menajera din castelul lordului Darlington. Povestea se desfasoara in perioada postbelica, a parut in Anglia (1989),iar  romanul a primit in acelasi an prestigiosul Booker Prize si a fost transpus cinematografic, in anul 1993, de regizorul James Ivory, intr-un film de exceptie, avindu-i ca protagonisti pe Anthony Hopkins si Emma Thompson.  Din categoria cartilor de business, Bezos recomanda “Build to Last: Successful Habits of Visionary Companies”, de Jim Collins si Jerry Porras.
Libertate
14. CEO-ul General Mills, Ken Powell,  il citeste cu mare placere pe Jonathan Franzen, autorul romanelor “ Freedom” (Libertate, Edit. Polirom, 2011) si “The Corrrections”(Corectii, Edit. Polirom, 2004). Despre autor, Ken Powell spune ca: „Jonathan Franzen surprinde o intrebare fundamentala a omului modern: Se mai poate inca sa-ti petreci viata urmarindu-ti dreptul inalienabil la fericire, cind restul lumii pluteste in haos?” Iar despre Libertate  „…este un roman profund psihologic, moral, necrutator de onest, care exploateaza greselile si slabiciunile personajelor sale, apoi incearca in fel si chip sa le ierte pacatele. Iata un triumf asupra realismului conventional.”

15. Fostul CEO al Microsoft, Bill Gates declara ca cartea favorita a sa este “De veghe in lanul de secara”, de JD Salinger. “Am citit aceasta carte la varsta de 13 ani si a ramas lucrarea mea preferata. Este foarte inteligenta; tinerii pot fi confuzi, dar in acelasi timp, ei vad lucruri pe care noi nu le sesizam. Ramane cartea mea preferata”.

De veghe in lanul de secara (editia 2011)Un lucru interesant pe care l-am aflat este ca acest  roman (pe care l-am citit si eu, si de aceea imi spun parerea), este situat de ani de zile in topul preferintelor cititorilor din Romania, iar De veghe in lanul de secara continua sa fie, la peste cincizeci de ani de la aparitie, cartea de capatii a adolescentei.

Ce poate fi uimitor pentru tinerii care o citesc acum, la 16 ani, si ai caror parinti s-au nascut, probabil, in aceeasi perioada ca si romanul, e ca trec prin aceleasi episoade, angoase si mirari precum personajul principal, Holden Caulfield. Doar ca el nu folosea atit de des cuvintul „cool” si nu naviga pe Internet. Iar cind simtea nevoia s-o sune pe fata de care era indragostit, ori renunta, pentru ca nu avea chef, ori intra in prima cabina de telefon. Problemele lui ramin insa, si chiar si modul in care sint rezolvate: prin revolta, prin negare sau, uneori, prin ignorarea lor. Exista voci care se intreaba de ce totusi a avut romanul un succes atit de uimitor, in toata lumea si, deja, de atitia ani. In fond, nu e singura carte care-si pastreaza prospetimea cu trecerea timpului. E vorba despre altceva, un ceva despre care s-au scris zeci de mii de pagini. Ceva imposibil de sintetizat intr-o scurta prezentare. Poate, pur si simplu, e o carte foarte-foarte buna. Atat. Recunosc ca trebuie sa te alaturi milioanelor de tineri care au citit-o pentru a intelege. O poti gasi aici,

DuPont CEO Elle Kullman

16. Fostul CEO al Barclays, Bob Diamond, are ca si carte preferata,  “Brown at 10”, de Anthony Seldon si Guy Lodge, un roman de non-fictiune despre perioada in care Gordon Brown a fost premier al Marii Britanii, “una din cele mai agitate timpuri de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial”, potrivit lui Diamond.

17. CEO-ul DuPont, Elle Kullman, recomanda “The Burma Campaing: Disaster into Triumph, 1942-45”, de Frank McLynn, “The Thomas Sowell Reader”, de Thomas Sowell si “Too Big to Fail: The Inside Story of How Wall Street and Washington Fought to Save the Financial System – and Themselves”, de Andrew Ross Sorkin.

18. Fondatorul Bloomberg, primarul New York-ului, Michael Bloomberg,  le oferea colegilor cartea “The Innovation Dilemma” (Inovatia ca solutie in afaceri, Edit. Curtea Veche, 2010), scrisa de profesorul de la HBS Clayton M. Christensen; de asemenea, Bloomberg a mai afirmat ca a citit cu mare interes “The Power Broker” de Robert A. Caro. Tot el afirma ca desi  nu citeste multe carti de fictiune, este un fan al romanelor istorice pentru copii, cum ar fi “Johnny Tremain”, de Esther Forbes si al celor de spionaj, precum “Thinker, Tailor, Soldier, Spy”, de John le Carre.

Comments

About the Author Adrian Iacob

Online Business & Marketing Sr. Consultant, Strategist

follow me on: