Despre Ion Tiriac, unul dintre cei mai bogati romani, cu o avere estimata in anul 2013 la peste 850 de milioane de euro, se stie ca este unul dintre acei antreprenori caruia ii place mai mult sa faca decat sa vorbeasca. Aparitiile sale in public sunt rare, insa, de fiecare data cand da un interviu sau are o interventie televizata, oricine poate invata cate ceva.
Am mai scris si eu odata in unul dintre cele mai citite articole, 10 Lectii de business de la antreprenori de succes despre marele campion si actualul miliardar.
Ultima aparitie in care Tiriac (in calitatea sa recunoscuta de cel mai bun antrenor de tenis) a fost in urma cu cateva zile, cand ia da Simonei Halep cateva lectii scurte depre cum sa le invinga pe Serena Williams si pe Maria Sharapova.
De curand insa, am urmarit in reluare un interviu mai amplu si relaxat, acordat de fostul mare tenismen si antrenor, si actualul om de afaceri multimilionar, Eugeniei Voda – realizatoarea emisiunii Profesionistii – talk show cultural, cu cea mai mare audienta din Romania.
Derulat pe parcursul a 60 min. intr-o atmosfera destinsa si placuta, urmarind acest interviu ajungi sa il cunosti mult mai indeaproape pe fostul tenismen care si-a inceput activitatea de la 14 ani la Steagul Rosu, vestita uzina de camioane din Brasov. Convingerea ca omul de afaceri a avut o viata lipsita de griji si ca s-a nascut intr-o familie norocoasa, ti se risipeste pe masura il asculti pe Tiriac raspunzand intrebarilor si povestindu-si fragmente din viata.
Daca ai timpul si rabdarea sa asculti intreaga emisiune, ceea ce iti recomand, este foarte bine, daca nu, am extras mai jos, 24 lectii de viata, adevarate perle de intelepciune din care poate invata oricine cate ceva atat pentru viata personala cat si pentru viata sportiva sau antreprenoriala.
- Sportul ca produs este constant si imprevizibil: oamenii produc sport, dar tot oamenii sunt inconstanti. Un meci jucat astazi va fi diferit de meciul de saptamâna viitoare, chiar daca jucatorii sunt aceiasi.
- Meciuri amicale nu exista! Amicitia, este o notiune buna doar atunci cand cineva se duce sa faca doar meciuri egale.
- Sportul te invata sa castigi, dar te invata sa si accepti sa pierzi!
- Un antreprenor de 60 ani este bine sa aiba mai putin „kilometraj” decat „ani de fabricatie”. Kilometrajul, inseamna viteza, durata si complexul de activitatea pe care le ai in cele de 24h ale zilei.
- Un om de afaceri, un antreprenor, ajunge in totdeauna acolo unde alege …. sa ajunga.
- Atunci cand imi place ceva, nu intreb de ce imi place sau de ce nu imi place…. Nu am cultura necesara pentru a despica firul in patru. Nu am pretentia a fi cineva care nu sunt.
- Si in afaceri, ca si in sport, va fi mereu cineva care loveste mai tare, sare mai sus, este mai rapid sau are viteza de reactie mai buna.
- Iesirile in „lume”, atat ca sportiv, cat si ca om de afaceri, iti da o serie de avantaje pe care nimeni altcineva nu ti le da: contactele pe care le faci, lumea pe care o intalnesti, viata pe care o ai … sunt lucruri despre care nu se invata la nici o facultate.
- Si in sport, ca si in afaceri trebuie sa fii fair. Este de 10 ori mai bine sa te respecte lumea, (clientii, partenerii, concurentii) decat sa te iubeasca sau sa te simpatizeze. Iubirea, simpatia sunt sentimente care vin si pleaca, respectul … ramane!
- Banul nu are nici o legatura cu munca. Singura legatura totusi, a muncii cu banul, vine atunci cand ai 3 copii acasa, o sotie fara servici si esti concediat! Banul, ca si sanatatea le apreciezi doar atunci cand nu le mai ai!
- Este bine sa ai multi bani, dar e mult mai bine sa nu stii exact cati bani ai! Cine are timp sa-si numere banii, nu are timp sa munceasca. Un sportiv preocupat sa stie cati bani are, nu stie ce va face maine: daca va castiga sau va pierde!
- Cu banii pe care i-am castigat in fiecare zi, in cele 18h de munca si creativitate, fiind un leader in ceea ce faceam, sau fac, pot trai oriunde in lume, foarte bine. Si eu si familia mea, si copiii copiilor mei. Nu sunt nici Bill Gates, dar nici cel care a inceput sa munceasca la 14 ani la Steagul Rosu.
- Mi-am cumparat primul avion personal, din eficienta, in ziua in care am realizat ca trebuia sa fiu intr-o zi in 4 locuri diferite.
- Unde nu ma pricep, ori iau un partener foarte priceput, ori, daca sunt incapatanat si arogant, imi iau palmele care mi se cuvin!
- Un om este considerat foarte bogat din ziua in care intra intr-un restaurant si nu se uita la pretul meniului.
- Contul din banca nu iti poate folosi, daca nu il poti cheltui in ziua respectiva. Da o masina peste el a doua zi, si-atunci cu ce-a ramas omul? Ai numai atatia bani, ca aceia pe care i-ai cheltuit astazi!
- Din cand in cand, ma uit la pret si spun: „Am bani, insa moral, eu nu pot sa cumpar. Pentru ca judec tot timpul, nu-mi place sa-mi cheltui banii pe un produs pe care il pot cumpara cu un pret de 50 de ori mai ieftin.”
- Desi imi plac palatele, nu mi-am dorit sa traiesc intr-un palat pentru ca nu stiu cum … l-as putea folosi!
- Niciodata nu am fost priceput la afaceri. Afacerile mele le las pe mana bancherilor si a investitorilor. Care sunt mai priceputi!
- Este foarte important ce cerc de prieteni ai!
- Norocul mi l-am facut singur, insa, l-am transmis la aproape toti cei care mi-au fost elevi.
- Antrenor se numeste cel care stie mai mult decat antrenatul, antreprenor este cel care „vede” mai mult decat angajatul.
- Daca maine m-as trezi fara nici un ban, ma duc la munca! Ce-am facut inainte nu e cu nimic diferit; adica trebuia sa muncesc la fel cum muncesc si astazi.
- Cel mai important lucru intr-o viata de om, este ca sa faci „tot ceea ce crezi tu ca este in regula. Si chiar daca pacatuiesti in fiecare zi, sa incerci sa pacatuiesti … ca lumea! Bucurie, fericire sunt superlative ce traiesc o clipa, viata de zi cu zi este alta…Iar daca din media asta de actiuni de zi cu zi, la sfarsitul zilei poti spune: Am facut tot ce am putut si si tot ce am crezut ca e mai bine – este in regula!”
Dupa cum vezi, daca ai citit pana la final, fiecare fraza spusa de Ion Tiriac, poate reprezenta individual o lectie de sine din care fiecare poate trage invataminte. As fi curios, daca mi-ai spune printr-un comentariu, mai jos, care dintre aceste lectii ti-a placut cel mai mult, si din care crezi, ca poti lua ceva pentru tine?
Multumesc!
Comments