10+1 Motive (cel putin) pentru care sa iubiti antreprenorii si antreprenoriatul

entrepreneur1Antreprenorii? Niste hoti! Baieti buni care vor sa se imbogateasca fraierindu-i pe altii!” – este o fraza pe care am auzit-o, si ai auzit-o cu siguranta si tu, nu doar o data, in Romania post-revolutionara! Nu-i asa?

Socrate spunea, in urma cu peste 2.000 de ani, ca „intelepciunea incepe cu definirea termenilor.”

In ultimele 200 de ani s-a tot cautat definitii si s-au dat ce exemple modele teoretice a acestui termen de antreprenor.

In 1803, un economist francez, reprezentant al Scolii clasice – Jean Baptiste Say contemporan cu Tudor Vladimirescu si creditat cu inventarea termenului de antreprenor (frantuzescul antrepreneur vine de la entreprendre = a intreprinde) a dat o definitie de o admirabila rigoare, intr-o lucrare cu un nume extrem de lung ”Traite d’économie politique ou simple exposition de la maniere dont se forment, se distribuent et se composent les les richesses” (poate fi studiat si downloadat de aici).

„Antreprenorul, este mijlocitorul intre capital si munca.”*

Trebuie sa fim sinceri si sa recunoastem ca majoritatea oamenilor ii privesc pe antreprenor ca pe un „tip care vrea sa faca un ban. Sa se imbogateasca pe spinarea altora, a statului …”. Iar din experienta proprie (in aprilie am implinit 20 de ani, oficial, de antreprenoriat) pot afirma ca, nu doar odata m-am intalnit si ma intalnesc cu astfel de convingeri. Insa, tot din experienta proprie, am sa va dau un alt punct de vedere, la care va invit sa va ganditi.

Ce face un antreprenor, din punctul meu de vedere, si de ar trebui sa ii iubiti pe antreprenori? Poate chiar sa le urmati exemplul! 

1. In primul rand, CREEAZA ceva!

2.CONSTRUIESTE ceva! Indiferent ca si-a construit afacerea pentru a supravietui sau pentru a se imbogati, desi, chiar daca a plecat la drum doar avand o tinta financiara, antreprenorul sfarseste prin a schimba ecosistemul social in care se invarteste.

3. ANGAJEAZA oameni!

4. PLATESTE taxe si impozite la bugetul statului, din care se alimenteaza celelalte bugete: asigurari sociale, sanatate, invatamant, armata si politie, angajati din sistemul bugetar…

5. INOVEAZA!

6. REUSESTE!

7. ESUEAZA!

8. Porneste  DE LA CAPAT!

9. Este RESPONSABIL de mai multe destine, decat cele ale sotiei si copiilor!

10. Impinge, trage, „MUTA RESURSELE dintr-o zona de mica productivitate intr-una de productivitate si profit mai mari.”, cum spunea Jean Baptiste-Say.

11. Isi CREEAZA PROPRIUL JOC, tinand cont de nevoile lui si de regulile pietei.

Cu alte cuvinte … INTREPRINDE!!!

Atunci stai si te intrebi, de ce … au antreprenorii o imagine asa de proasta in Romania?

Ei, asta reprezinta o durere pentru multi antreprenori…

O cauza cu impact destul de mare ar fi acela ca …. acceptam cu greu succesul altora – cel putin cand e vorba despre succesul material si asta datorita conceptului de chiabur, modelat de catre propaganda comunista si care este inca treaz in mintea oamenilor.

Bineinteles ca atunci cand este vorba despre succes non-material, e si ala bun …. ne mandrim cu el, Nadia Comaneci, Hagi, Simona Halep, Tiriac sau olimpici la matematici, fizica, chimie …(mai conteaza numele lor?). Dar daca e vorba despre un succes in afaceri obtinut de un roman … Marius Ghenea, Florentin Banu, Doina Cepalis, Vasile Armenean, Camelia Sucu, Daniel Zarnescu sau sotii Talpes (Florin si Mariuca) ca sa dau doar cateva exemple, ii expediem repede cu un „sigur ala(aia) s-au descurcat. A facut ceva mismasuri, bisnita sau afaceri cu baietii buni.A fi antreprenor nu e, in perceptia publica, un talent.

cei-care-schimba-205939Mihai Miharcu, presedinte MedLife, afirma intr-o carte exceptionala – Cei care schimba Jocul – Cum gandesc, decid si actioneaza antreprenori romani care se bat cu multinaiotnale, (se gaseste aici si consider ca ar trebui citita de toti cei care vorbesc in necunostinta de cauza despre ce inseamna afaceri si ce este antreprenoriatul in Romania) ca

Talentul antreprenorial – si implicit succesul antreprenorial – reprezinta ceva atat de neasimilat in mentalul colectiv incat pe Wikipedia in limba romana, daca vei cauta, [la categoria antreprenori] o sa gasesti doar doi. Sigur, vorbim despre o enciclopedie open source, nu despre o cercetare stiintifica, dar chiar si asa. Doi antreprenori? Categoria [oameni de afaceri din Romania] este mai generos populata – o colectie ecletica de nume de toate felurile, ce pot fi insirate pe o axa care incepe cu Nicolae Malaxa si Dumitru Mociornita si sfarseste cu Dana Savuica si Bogdan Chireac, trecand – ce usurare – prin antreprenori contemporani care nu (mai) pot fi trecuti cu vederea, fondatori de afaceri solide, ca Florin Andronescu (Flanco, Sanador), Radu Georgescu (antivirusul RAV), Avangate) ori napolitanele JOE, Artima.”

Ca o concluzie,  felul in care este perceput antreprenoriatul in Romania este intr-adevar scandalos ( sau macar caraghios, in functie de perspectiva pe care o ai despre rolul sau economic si social), insa parerea mea este urmatoarea:

A fi om de afaceri este o ocupatie perfect legitima, insa,  NICI PE DEPARTE sinonima cu antreprenoriatul. Poti sa castigi bani ca om de afaceri perfect legal, dar asta nu inseamna ca esti antreprenor. O speculatie inteligenta e una, o constructie eeste altceva – presupune alt tip de gandire. Antreprenorul este in mod esential un constructor, el lasa in urma mai mult decat niste venituri in niste conturi: uneori mecanisme functionale pe termen lung, poate chiar inovatii, intotdeauna locuri de munca si taxe platite la stat, adesea coduri de bune practici si comunitati profesionale si/sau geografice mai bogate in experiente si/sau bani.

Nu inseamna deloc ca alte forme de a face business sunt mai putin legitime – sunt doar diferite.

Iata si definitia originala, de la 1803, a antreprenorului:

*”Un antreprenor este un agent economic care uneste toate mijloacele de productie – pamantul cuiva, munca altcuiva si capitalul din alta sursa si astfel produce un produs. Vanzand produsul pe piata, el plateste inchirierea pamantului, salariile pentru forta de munca, dobanda pentru capital, iar ceea ce ramane este profitul sau. Antreprenorul muta resursele economice dintr-o zona de mai mica productivitate in una de mai mare productivitate si randament superior.”

In final, as fi bucuros daca mi-ai spune si tu printr-un comentariu, mai jos, cum sunt, din punctul tau de vedere, antreprenorii, oamenii de afaceri? Cum vezi tu antreprenoriatul si cum vezi un business?

Iti multumesc!

Comments

About the Author Adrian Iacob

Online Business & Marketing Sr. Consultant, Strategist

follow me on: